Fructe

#prun #prune #pomi fructiferi

Prun

Prunul este o specie de pom fructifer care face parte din familia Roscaceae genul Prunus. Fructele acestuia sunt parfumate, suculente si dulci. Sunt adesea folosite pentru prepararea compoturilor si gemurilor.

 

Caracteistici

 

Prunul este un copac care, in functie de soi atinge inaltimi cuprinse intre 2,5 si 7m. Trunchiul este subtire, cu ramificatii dese. Frunzele prunului sunt lunguiete si ascutite spre .

Fructele sunt carnoase , aromate, parfumate si au o culoare albastru inchis, grena, galben, iar unele soiuri au chiar fructe de culoare alba. Prunle au un singur sambure. Pulpa fructelor este dulce, uneori putin acrisoara. Fructul este invelit intr-o coaja acra. Prunele sunt suculente si pot fi consumate proapsete, sub forma de compot, gem sau utilizate in unele retete de prajituri.

Cand infloreste, la inceputul primaverii, crengile prunului vor fi acoperite de flori. Daca vremea este favorabila, aproximativ 50% dintre flori vor fi polenizate si vor rodi.

 

Cultivare si utilizari

 

In cazul in care vremea este secetoasa, prunul nu se va dezvolta corespunzator, iar fructele vor cadea din copac cand sunt inca verzi. In schimb, in anii foarte ploiosi sau in zonele cu climat foarte umed, fructele pot dezvolta o afectiune numita brun. Putregaiul brun nu este toxic, iar zonele foarte mici afectate de acestea pot fi indepartate, fructul putand sa fie consumat in continuare. Acelasi lucru se intampla si daca fructele nu sunt recoltate la timp. In schimb, in cazul in care o mare parte din fruct este afectat de putregai , acesta nu va mai putea fi consumat.

Un numar mare de pruni sunt cultivati in Ungaria si sunt folositi pentru fabricarea gemurilor, a lichiorului dar si pentru alte alimente.

In regiunea Szabolcs-Szatmar, care se afla in partea de nord a Ucrainei, aproape de granita cu Romania, se afla producatorul majoritar de prune.

Florile prunului impreuna cu bujorul sunt considerate emblemele nationale ale Chinei. Floare de este de asemenea, simbolul orasului antic chinez Nanjing, care a servit ca fosta capitala.

Prunul este frecvent utilizat in China pentru productia de vin de prune, o bautura locala, dulce, fina si cu o conentratie de alcool de 12%.

 

Intrebuintari

 

  • Fructele purunului sunt utilizate in industria alimentara pentru prepararea diverselor compoturi si gemuri sau a rachiului.
     
  • Tot din prune se poate face tuica si palinca.
     
  • Lemnul de prun este folosit pentru fabricarea butoaielor. Butoaiele din lemn de prun sunt folosite adesea pentru depozitarea rachiului de prun.
     
  • Fructele crude sunt uneori utilizate in combinatie cu muraturi.
     
  • Carbunele din lemn de prun este folosit adesea in fierarii.
     
  • Sucul de prune fermentat serveste la realizarea vinului si rachiului de prune.
     
  • Prunele sunt uscate pentru a fi consumate in extra-sezon. Chiar si uscate, fructele sunt dulci si moi si contin antioxidanti.
     
  • Prunele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. Acest efect asupra organismului se datoreaza diferitilor compusi chimici pe care fructele ii contin.
     
  • Prunele uscate si sarate sunt folosite ca gustari si sunt cunoscute sub denumirea de „salaito” sau „ salao”. Diverse tipuri de arome pentru prunele uscate sunt cunoscute in China dar si in magazinele de specialitate din intreaga lume.


Sursa foto : www.britanica.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare