Fructe

# curiozitati mere #fructe #mere

13 curiozitati pe care nu le stiai despre mere

Merele sunt printre cele mai raspandite si mai consumate fructe din lume. Aparent ai crede ca nimic din ceea ce este legat de mere nu are cum sa te surprinda. Totusi, exista cateva curiozitati pe care nu le stiai despre mere.

Merele si fertilitatea

O perioada lunga de timp merele au fost asociate cu fertilitatea. In trecut exista o superstitie pe care multe femei tinere o puneau in practica. Se spunea ca o tanara trebuie sa cojeasca marul fara sa rupa coaja si sa o arunce peste umar. Litera pe care o va forma coaja cazuta pe jos este initiala numelui viitorului sot.

Au existat mai multe specii de mere

In secolul XIX existau 14.000 de varietati de mere. Astazi mai sunt in jur de 100 de tipuri de mere.

Merele folosite mai mult pentru cidru

Merele care se faceau in Statele Unite intre secolele XVII si XIX erau mai mult folosite pentru a face cidru, decat pentru traditionala placinta americana. In zonelele rurale, cidrul se consuma la fel de mult precum cafeua, sucul sau chiar apa.

“Un mar pe zi tine doctorul la distanta”, o vorba adevarata

Un mar mare are in jur de 115 calorii si 5 grame de fibre, iar polifenolii si fibrele din fruct ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestine. Merele sunt cele mai sanatoase fructe, dar ar fi bine sa le consumi cu coaja: 2/3 din cantitatea de anti-oxidanti si fibre se gasesc in coaja marului.

Semintele de mar pot deveni otravitoare

Semintele de mar contin amigdalina, un compus care face parte din sistemul de aparare al fructului. Atunci cand semintele sunt zdrobite sau mestecate, amigdalina se poate descompune in cianura de hidrogen, care in doze mari este letala. Insa este nevoie de cel putin 160 de seminte de mar pentru ca viata unei persoane adulte sa fie pusa in pericol.

Pastreaza merele in frigider

Pentru ca merele sa reziste cat mai mult timp, acestea trebuie pastrate in frigider. Temperatura scazuta incetineste procesul de coacere.

Enzima care face ca merele sa devina maronii este buna

Enzima care face ca merele sa devina maronii este buna. Aceasta este aceeasi enzima care contracareaza compusii intepatori din usturoi. De asemenea, pentru a-ti reimprospata respiratia dupa ce ai consumat usturoi, poti sa mananci un mar.

Cum a devenit marul simbolul uneia dintre cele mai importante companii din lume

Se intampla ca Steve Jobs sa isi taie merii din gradina, in timp ce, impreuna cu partenerul sau Steve Wozniak cautau un nume pentru compania lor. Actele de infiintare urmau sa iasa a doua zi, iar ei inca nu stiau cum se va numi compania lor. Pe langa alte nume care le treceau atunci prin minte, Steve Jobs s-a oprit de Apple (Mar).

A mai existat o companie cu numele Apple

In 1968, Beatles au infiintat Apple Corps, o companie care le reprezenta interesele in domeniul creatiei.

Marul nu a fost fructul interzis?

In Cartea Genezei nu este mentionat clar ca fructul interzis din care au muscat Adam si Eva ar fi fost un mar. In anumite scrieri se spune ca acest fruct ar fi fost smochina, rodie, caisa sau chiar grau.

Marul mentionat in Biblie

“Ai grija de mine, ca de marul ochiului tau; ascunde-ma in umbra aripilor tale.” Sunt cuvintele rostite de David in Psalmul 17. Aici, marul este folosit in sens poetic, referindu-se de fapt la forma pupilei ochiului care este rotunda precum marul.

“Porecla” orasului New York nu a fost inspirata de mar

New York mai este numit si Big Apple (Marele Mar). In trecut expresia “big apple” era folosita pentru a descrie ceva mare, semnificativ. Se pare ca denumirea orasului New York vrea de fapt sa sublinieze ca aceast oras primeste o parte disproportionata din avutia nationala.

Johnny Appleseed a fost un personaj real

Johnny Appleseed a fost un misionar care a strabatut Pennsylvania, Ohio si Indiana in a doua jumatate a secolului XIX, iar in timpul calatoriei sale a semanat multe seminte de mere. In anii 1920, in perioada Prohibitiei, cei mai multi dintre merii care au rasarit din aceste seminte au fost taiati tocmai pentru ca oamenii sa nu mai faca cidru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului