Fructe

#preparare compost #compost #realizare compost #compost gradina #ingrediente compost

5 lucruri pe care nu stiai ca le poti utiliza in prepararea compostului

In ziua de astazi, reciclarea este un subiect tot mai dezbatut si promovat, reprezentand o actiune absolut necesara pentru protejarea planetei. De aceea, in loc sa arunci diverse lucruri, afla cum le poti reutiliza pentru fertilizarea solului din gradina.

Ti-am pregatit o selectie de cinci lucruri ideale pentru prepararea compostului, ingrasamantul natural pentru gradina ta. Nu vei mai avea nevoie decat de o statie speciala de compost, pe care o poti achizitiona din magazine sau o poti confectiona singur acasa.

1. Imbracaminte din fibre naturale

In cazul in care ai piese de imbracaminte fabricate din fibra naturala, precum lana pura, bumbac, matase sau panza, si sunt prea deteriorate pentru a le mai purta sau dona, le poti folosi in alt scop.

Taie imbracamintea in bucati mici pentru a se descompune cat mai repede si pastreaz-o pentru prepararea compostului. Asigura-te insa ca aceste haine nu au deloc fire de tesaturi sintetice, butoni sau nasturi din plastic, fermoare metalice sau pete de vopsea, ulei de motor si altele asemanatoare. Toate acestea reprezinta materiale sau substante care nu pot fi utilizate in acest scop.

2. Dopuri ale sticlelor de vin

Poate stii deja ca sticlele de vin le poti recicla pentru a realiza diverse tipuri de obiecte decorative, insa data viitoare tine cont de faptul ca si dopurile de pluta ale acestora pot fi folositoare.

Dopurile realizate din pluta naturala sunt de asemenea obiecte ideale pentru a prepara compost. Atentie insa ca unele sticle de vin au dopuri din plastic care seamana foarte bine cu cele din pluta, fiind necesar sa nu le confunzi.

3. Blana, par si unghii

Daca ai unul sau mai multe animale de companie carora le cade mai mult par decat ti-ai dori, afla ca il poti folosi pentru gradina ta. De asemenea, nu arunca firele atunci cand iti cureti propria perie de par sau unghiile atunci cand iti faci manichiura, si pune-le pe toate in aceeasi cutie pentru compost.

Cu toate ca iti pot parea lucruri nu tocmai placute, blana, parul si unghiile reprezinta ingrediente mai mult decat potrivite pentru a realiza compostul pentru gradina ta.

4. Role mici de hartie

Produsele de carton nu sunt bune doar pentru a fi reciclate, ci pot fi utilizate si pentru a pregati compostul.

Asadar, fie ca reciclezi sau nu astfel de produse, poti lua in considerare strangerea obiectelor mai mici din carton, precum rolele de la hartia igienica, pentru a le folosi pentru gradina ta. Cartonul si hartia, insa nu cea cerata sau cea tiparita color, sunt ideale pentru prepararea compostului, iar gradina ta iti va fi recunoscatoare pentru acest lucru.

5. Hrana veche a animalelor de companie

In cazul in care ai hrana pentru animalele de companie care a expirat sau care nu este pe placul acestora, astfel incat nu le-o mai poti oferi, nu trebuie sa o arunci la gunoi. Depoziteaz-o intr-un loc special, astfel incat animalele tale sa nu o poata mirosi, si foloseste-o pentru a prepara compost.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare