Fructe

#cires #fructe #pomi fructiferi #plantare #ingrasamant

Ciresul

Ciresele sunt fructe extrem de populare, consumate de secole. Ele sunt admirate atat pentru calitatile lor decorative, cat si pentru gustul deosebit. Avantajul popularitatii ridicate este dat de rapiditatea cu care ciresii cresc si rodesc, in majoritatea cazurilor fiind imposibil de adunat intreaga recolta. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de potentialul maxim al acestui pom fructifer.
 

 

Plantare


Ciresii ar trebui plantati in zone insorite, in soluri fertile de gradina. Desi pot fi plantati si toamna, specialistii recomanda perioada primaverii pentru un rezultat sigur. Iata pasii de baza in plantarea unui cires :

1. Sapa o groapa proportionala cu radacinile pomului, astfel incat aceasta sa cuprinda intregul sistem de radacini fara a le inghesui sau rupe.

2. Extrage puiul din ghiveciul in care este plantat si incearca sa il pozitionezi in groapa sapata astfel incat sa respecti inaltimea la care a fost plantat anterior.

3. Distribuie radacinie cu atentie in groapa, fara a le rupe sau a le indoi. Este foarte important ca in acest timp sa pastrezi pomul in pozitie verticala.

4. Dupa ce ai stabilit pozitia corecta, fixeaza radacinile cu ajutorul unui strat subtire de pamant, preferabil un amestec cu ingrasamant din frunze sau gunoi de grajd . Taseaza pamantul usor pentru a nu rupe radacinile.

5. Adauga apa astfel incat pamantul sa devina foarte moale si sa se lipeasca de radacinile pomului.

6. Pentru a acoperi groapa in intregime este indicat sa adaugi pamantul in straturi, inmuiate ulterior cu apa. Astfel elimini pungile de aer formate si eviti tasarea solului si descoperirea radacinilor dupa prima udare sau ploaie.


Udari


Puii de cires au nevoie de udari regulate in primul an de viata. Acest aspect este esential in dezvoltarea radacinilor; sanatatea si vigoarea radacinilor este direct proportionala cu cantitatea de apa. Este indicat sa sapi un sant mic in jurul pomului pentru a adauga aici apa o data sau de doua ori pe saptamana.

Dupa primul an udarile pot fi rarite si corelate cu cantitatea de precipitatii din sezonul respectiv.


Fertilizari


In ceea ce priveste ingrasamantul, este indicat sa adaugi un strat generos zona din jurul pomului. Astfe, apa de la fiecare udare va transporta si substantele nutritive esentiale. De asemenea, ingrasamantul va pastra umezeala si nu va permite uscarea solului. Un alt avantaj este dat de faptul ca zona va fi ferita de buruieni si daunatori .

Periodic poti adauga si un ingrasamant lichid general, insa cu atentie pentru a nu atinge trunchiul sau frunzele pomului. Pentru a stabili exact cantitatea de ingrasamant necesara, este nevoie de o analiza prealabila a solului.


Boli si daunatori


Cei mai aprigi daunatori ai ciresilor sunt pasarile. Necontrolate, acestea pot afecta chiar toate fructele dintr-un pom intr-un timp record. Cea mai sigura solutie de protejare a culturii de pasari este invelirea coroanei pomului intr-o plasa. O alta metoda mai putin eficienta este pozitionarea unor sperietoare de pasari confectionate din materiale usoare care fac zgomote si se misca atunci cand bate vantul.

Printre daunatori se mai numara afidele (familie de paduchi de plante ) si viermii de cirese. In categoria bolilor mentionam ciuruirea frunzelor, monilioza si patarea rosiatica.


Taiere


Taierea se va face primavara, odata cu incalzirea vremii, dupa ce pericolul inghetului si ninsorii a trecut. Daca esti incepator este bine sa te adresezi in prima faza unei firme specializate in amenajarea gradinilor, deoarece ciresii sunt pomi cu tendinta de incarcare excesiva a coroanei, in pofida faptului ca pentru un rod bogat si sanatos au nevoie de foarte mult aer si lumina. Iata cateva indicii de taiere:

  • indeparteaza absolut toate crengile uscate, bolnave, rupte sau afectate de daunatori;
  • scurteaza ramurile incrucisate, paralele sau sau slabite;
  • pentru a intari coroana pomului este indicat sa tai anumite ramuri direct de la baza coroanei sau a crengii principale;

 

Rodul


In mod normal ciresii rodesc dupa 3 – 5 ani de la plantare. Acest rezultat depinde de soiul ciresului, de calitatea plantarii, de clima si, cel mai important, de ingrijirile acordate in primul an. De asemenea, o importanta majora in calitatea fructelor este data de originea pomului si de diferenta dintre un exemplar dezvoltat din samburi si unul altoit.
Perioada de recolta incepe din luna mai si poate ajunge pana in luna iulie, in functie de varsta, specie si clima.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare