Fructe

#pomi fructiferi #plantare pomi fructiferi

Cum sa alegi pomii fructiferi pentru plantare

Din februarie incepe perioada optima pentru plantarea pomilor fructiferi. Pana in aprilie, ai timp sa alegi soiurile cele mai potrivite pentru gradina ta, astfel incat sa te bucuri de acesti copaci atat de indragiti de catre copii si practici pentru adulti.



Iata in continuare factorii pe care sa-i ai in vedere cand alegi si plantezi pomii fructiferi:


1 Pomi care fructifica

Cand alegi tipul de pom fructifer , principalul scop este acela ca planta sa se dezvolte armonios pentru a putea sa faca fructe. In toate soiurile disponibile pe piata sunt autofertile. De aceea, in unele cazuri este nevoie ca un www .acasa.ro/pom" title="pom">pom fructifer sa aiba un alt soi in apropiere, pentru polenizare .


2 Tipuri recomandate de pomi fructiferi

Tine cont de clima tarii pentru a alege pomi fructiferi cu sanse reale de dezvoltare in gradina ta. Poti opta pentru mar, cais, prun, cires, piersic, visin, nectarin, par, corcodus etc. Alege acei pomi fructiferi de la care vrei sa folosesti fructele. Nu are rost sa investesti intr-un gutui daca nu mananci niciodata astfel de fructe.


3 Locatia terenului

In cazul in care ai o gradina sau livada la munte, alege pomii fructiferi in functie de gradul de inclinare al terenului. Daca vrei sa plantezi piersici, de exemplu, panta nu trebuie sa depaseasca 15%.

Cultiva piersicul sau caisul pe un teren aflat intr-o zona de campie, unde este mai cald. Opteaza pentru mar si visin daca gradina se afla intr-o zona deluroasa subcarpatica. Solurile cele mai bune pentru cultivarea pomilor fructiferi sunt solurile bogate in humus si cele brun-roscate de padure.

Este important, de asemenea, ca terenul folosit pentru plantarea pomilor fructiferi sa fie unul expus la soare, pentru ca plantele sa beneficieze de suficienta lumina.


4 Caracteristicile pomului fructifer

Pentru a planta un pom fructifer, acesta trebuie sa intruneasca anumite conditii. Pomii fructiferi buni pentru plantare au varsta intre 1 si 2 ani, iar inaltimea trebuie sa depaseasca 1 metru.

Verifica bine starea de sanatate a pomului fructifer. Acesta trebuie sa aiba radacini sanatoase, cu dimensiuni de pana in 30 cm, hidratate, fara rani. In cazul unui pom de 2 ani sau cu o varsta superioara, acesta ar trebui sa aiba coroana deja formata.

Opteaza pentru acele tipuri de pomi fructiferi care rezista la boli si daunatori, care se adapteaza la soluri diferite si care sunt viguroase.

Gandeste-te la perioada de inflorire pentru fiecare pom fructifer. Daca alegi un tip care infloreste mai devreme, ai putea avea probleme cu inghetul.


5 Numarul pomilor fructiferi

Gandeste-te la spatiul pe care il ai la dispozitie pentru cultivare. In acest fel vei sti cate plante sa cumperi, in functie de spatiul de care are nevoie fiecare dintre ele. Exista si plante medii sau pitice care fac fructe si care sunt mai usor de mentinut.

Ia in calcul si pomii folositi pentru polenizare, deoarece acestia trebuie asezati in apropierea celorlalti si inseamna spatiu in plus care este ocupat.

Sursa foto: countryliving.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului