Fructe

#struguri #vie #cules #gradina #unelte

Cum se culeg strugurii

Ai vazut deja cum trebuie sa alegi momentul potrivit pentru culegerea viei, asa ca nu ti-a ramas decat sa te pregatesti pentru aceasta activitate. In continuare vei afla cum poti sa culegi via si cum este bine sa depozitezi strugurii pentru a-i pastra cat mai mult timp in stare buna .

 

Ai nevoie de:

  • manusi;
  • ladite din lemn sau cosuri de rachita;
  • foarfeca de gradina sau briceag;
  • foarfeca subtire pentru curatare.

1 Tine cont de conditiile meteo

Este foarte important sa alegi ziua cea mai buna. Ploaia si umezeala sunt interzise cu desavarsire, la fel si soarele puternic. Caldura din perioada de pranz duce la alterarea strugurilor si iti pune in pericol sanatatea. Asadar, trezeste-te de dimineata, asteapta sa se ridice roua si apuca-te de treaba.

2 Imbraca-te corespunzator

Este bine sa alegi o vestimentatie lejera, din bumbac, eventual protejata de un sort impermeabil (mai ales daca nu culegi doar struguri albi).  Incalta o pereche de tenisi sau pantofi usori care sa te protejeze de praf si buruieni . Acopera-ti capul cu o palarie de culoar deschisa si nu uita de manusile de protectie! Acestea trebuie sa fie turnate pe mana ta. Daca sunt prea mari vor aluneca si risti sa rupi strugurii sau sa obosesti inutil, concentrandu-te asupra lor, iar daca sunt prea mici te vor incomoda foarte tare.

3 Aduna ustensilele si recipientele necesare

Este bine sa asezi strugurii in recipiente aerisite din lemn sau nuiele si nu din metal. Laditele si cosurile permit aerului sa circule si strugurilor sa ia o forma lejera, fara sa se striveasca. Evita sa folosesti caldari din metal sau din plastic.

Foarfeca de gradina va fi folosita pentru taierea ciorchinilor, iar foarfeca subtire si alungita este utila pentru indepartarea boabelor stricate de pe ciorchini.

Nu uita sa iei langa tine si o sticla de apa si mai multe ladite pentru a nu fi nevoit sa te intorci de fiecare data dupa ce ai incarcat una.

4 Manevreaza ciorchinii cu grija

Atunci cand tai ciorchinele de strugure trebuie sa il cuprinzi bland pentru a evita ruperea boabelor si indepartarea brumei de pe suprafata acestora. Stratul de deasupra (care poate fi sters cu degetul) are un rol foarte important in conservarea strugurilor si in intarzierea aparitiei mucegaiului. Asadar, atentie in momentul in care atingi ciorchinele.

Prinde pedunculul (codita) cu degetul mare si cel aratator si taie cu foarfeca sau cu briceagul in asa fel incat sa sustii ciorchinele. Codita ramasa trebuie sa fie de aproximativ 2 cm.

 

 

 

 

 

 

5 Sorteaza cu atentie

Indeparteaza pe loc boabele stricate, stafidite sau mucegaite cu ajutorul foarfecei speciale. In cazul in care ciorchinele este foarte lung, dar are putine boabe, pastreaza partea cea mai plina a acestuia, renuntand la varful desirat.

Aseaza-l in ladita oblic, cu codita in sus. Nu in aceeasi ladita struguri de soiuri sau culori diferite. De asemenea, este bine sa separi ciorchinii mari si sanatosi de cei mici, astfel incat sa iti fie mai usor sa ii depozitezi (cei mari pentru consum, cei mici pentru vin).

 

 

 

 

 

 

Daca folosesti cosuri de nuiele, nu suprapune mai mult de doua randuri de struguri. Aseaza ciorchinele cu grija pentru ca restul strugurilor sa nu se striveasca. Atunci cand recipientul este plin aseaza-l intr-o zona bine umbrita si racoroasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului