Fructe

#grapefruit #fructe exotice #fructe #citrice

Grapefruitul

Grapefruitul (Citrus paradisi) este un fruct citric de dimensiuni mari, cu miez zemos si amarui, fiind o incrucisare intre pomelo si portocala.  Prima atestare documentara a grapefruit -ului dateaza din 1750. Reverendul Griffith Hughes a descris la acea vreme mai multe specii de plante din Barbados, grapefruitul fiind una dintre cele sapte minuni ale insulei.


Pana la jumatatea secolului al XIX-lea s-a crezut ca grapefruitul era o alta varietate de pomelo.

A inceput sa fie cultivat la scara larga la inceputul secolului XX. Printre cele mai mari tari exportatoare de grapefruit se numara SUA, Israel, Cambogia, Cuba, Thailanda, Argentina si Africa de Sud.

Boom-ul l-a cunoscut insa abia in anii ’70, probabil si datorita popularitatii curei de slabire cu grapepfruit.In anul 1983, intr-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arata ca, in New York, consumul de grapefruit este depasit doar de cartof, salata, mar si portocala.


Descriere


Copacul de grapefruit are in medie 3-5 metri, dar poate atinge si 15 metri. Fructele sunt mari, rotunde si au coaja galbena sau portocalie. Au miezul zemos si amar. Grapefruitul poate avea pulpa galbena, roz sau rosie.


Cultivare si ingrijire


La fel ca mandarinii si portocalii, ‘fratii’ sai din familia citricilor, grapefruitul are nevoie de foarte multa caldura. Pentru a se coace complet, fructul trebuie sa stea in copac peste 18 luni.


Intrebuintare medicala


Grapefruitul este o sursa bogata de nutrienti si fitochimicale, necesare pentru o dieta sanatoasa. Contine vitamina C, vitamina A, potasiu, fibre pectinice. Sucul de grapefruit reprezinta o nemaipomenita sursa de fier.

Un grapefruit consumat zilnic mentine sanatatea gingiilor, prevenind inflamarea acestora si, alaturi de lamaie, este benefic in tratarea racelilor, fiind eficient in scaderea febrei. De asememenea, grapefruitul este recomandat pentru prevenirea bolilor tubului digestiv, constipatiei, diareei, diabetului, aciditatii gastrice, ateroscleroza si astm. Coaja fructului, bogata in uleiuri esentiale , are proprietati antivirale si antibacteriene. Continutul scazut de calorii il recomanda in curele de slabire si mentinerea greutatii.

Mare atentie! Nu este recomandat sa consumi grapefruit in perioada in care urmezi un tratament medicamentos. Motivul? In compozitia sucului de grapefruit se gasesc substante care pot interactiona negativ cu unele antidepresive, anticonceptionale, antibiotice sau pastile pentru afectiuni cardio-vasculare, scazand eficacitatea acestora.


Intrebuintari culinare


Grapefruitul se depoziteaza la 12 grade Celsius sau la refrigerator. Se poate consuma proaspat, in salate (loc de otet sau lamaie, fie sub forma de suc sau marmelada. Pentru a scapa de gustul amar la grapefruitului se recomanda indepartarea pielitei albe care acopera pulpa.

De asemenea, din el se poate prepara un excelent energizant natural. Reteta este cat se poate de simpla: peste doua jumatati de grapefruit se adauga zahar brun, migdale si fulgi de nuca de cocos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului