Fructe

#mar #pomi fructiferi #fructe

Mar

Marul este un pom fructifer peren care apartine speciei Malus domestica , familia Roscaceae. Este unul dintre cei mai cultivati pomi fructiferi si unul dintre cei mai cunoscuti pomi fructiferi din genul Malus. Marul este originar din Asia Centrala, unde stramosul lui mai poate fi intalnit si astazi. In lume exista peste 7500 de soiuri diferite de mere. Soiurile de mere cultivate variaza in functie de gradul de rodire al soiului respectiv dar si de marimea la care ajung pomii cand ating varsta maturitatii.

In anul 2005, la nivel mondial au fost recoltate peste 55 milioane de tone de mere, avand o valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. China a produs aproximativ 35% din acest total, iar SUA s-a situat pe locul doi cu 7,5%, urmata de Iran, Turcia, Rusia, Italia si India.

 

 

Caracteristici

 

Marul este un copac cu un trunchi relativ mic si prezinta o coroana stufoasa si larga. In functie de soi, un mar poate atinge dimensiuni intre 3 si 12 m. Frunzele unui mar sunt dispuse alternativ pe crengi si au o forma ovala, simpla. In general fruzele au o dimensiune cuprinsa intre 5 - 9 cm. Florile sunt formate din cinci petale, au o culoare alba cu usoare tente de roz si o dimensiune de 2,5 - 3,5 cm in diametru.

Fructele marului ajung la maturitate toamna. Acestea, in funtie de soi, au o dimensiune intre 5-9 cm. In mijloc, fructele au un cotor format din cinci carpele, fiecare dintre acestea continand intre 1 si 3 seminte.

Stramosii marului, Malus sieversii, mai pot fi intalniti in padurile din muntii Asiei Centrale, in sudul Kazakhstanului, si in Xinjiang, China.

 

Istoric

 

Marul a fost probabil primul pom fructifer care a fost cultivat, iar fructele sale sunt imbunatatite prin selectie de sute de ani. Alexandru cel Mare a gasit in Asia Mica meri pitici in julul anului 300 I.Hr. Acesta a introdus in Macedonia soiul pitic de mere unde a fost cultivat. Merele de iarna se culeg toamna tarziu si, depozitate in incaperi reci, au constituit o sursa importanta de hrana pentru Europeni dar si pentru popoarele din Asia, Argentina si SUA.

Merele au fost aduse de catre colonisti in America de Nord in 1600. Prima livada de mere din America de Nord a fost facuta langa Boston in anul 1645.

In anul 1900 proiectele de irigatie din Washington au dus la dezvoltarea industriei de cultivare a fructelor la ordinul miliardelor de dolari, marul fiind unul dintre cei mai cultivati pomi fuctiferi.

 

Mitologie

 

Merele apar in multe dintre traditiile religioase, ca fructul interzis. Una dintre problemele indentificarii merelor in religii, mitologii si basmele populare este faptul ca „marul” a fost folosit ca termen general pentru toate fructele „interzise”. De exemplu, in mitologia greaca, una dintre cele 12 porunci ale lui Heracles a fost sa aduca merele de aur din Gradina Hesperidelor.

Zeita greaca a discordiei, Eris, a fost furioasa pentru ca a fost exclusa de la nunta lui Peleus si Thetis. Pentru a se razbuna, ea a aruncat un mar de aur inscriptionat cu „Kalliste” (Pentru cea mai frumoasa), in timpul petrecerii. Trei zite: Hera, Aphrodita si Athena s-au batut pentru mar. Paris din Troia a fost desemnat sa gaseasca destinatarul. Dupa ce a fost mituit de catre Hera si Athena, Aphrodita l-a ispitit cu una dintre cele mai frumoase femei din lume, Elena din Sparta. Paris i-a dat marul Aphroditei, cauzand indirect Razboiul Troian.

In mitologia nordica, zeita Iounn este portretizata in Prose Edda (scrisa in secolul 13 de catre Snorri Sturluson) ca fiind furnizor de mere pentru zeii care ii dadeau tinerete si frumusete vesnica.

 

Culturi le de mere

 

Exista peste 7500 de soiuri diferite de mere. Soiurile sunt adaptate la temperaturi si zone climatice (temperate si subtropicale). In Anglia exista peste 2100 dintre soiurile de mere la „Colectia nationala de fructe”. Cele maimulte dintre aceste soiuri sunt crescute pentru a fi mancate proaspete, pentru a fi preparate sau pentru a produce cidru. Cidrul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea mustului de mere. Merele folosite pentru cidru sunt de obicei mai acre si aspre, insa dau o aroma bogata bauturii.

Soiurile de mere populare sunt moi si au coaja crocanta. Alte calitati dorite de cultivatorii de mere sunt: culoare fructelor, intensitatea aromei, rezistenta la transport, capacitatea de depozitare pe lunga durata, rezistenta la boli si daunatori . Majoritatea Nord-Americanilor si Europenilor prefera merele dulci si mai putin pe cele acrisoare. In Asia si India sunt populare merele foarte dulci.

Soiurile mai vechi de mere sunt considerate mai gustoase decat unele soiuri mai noi. Cu toate acestea, soiurile mai vechi nu sunt la fel de rezistente la boli, nu pot fi depozitate pentru o perioada mai indelungata, iar trasportul este ingreunat din cauza faptului ca aceste soiuri de mere sunt mai sensibile la lovituri. Citeste mai multe despre "Cum sa ingrijesti un mar"

 

Recorduri

 

In anul 2005, un mar din orasul Hirosaki, Japonia, a intrat in Guinness World Records , datorita greutatii sale de aproape 2 kg (1,849kg).

 

Sanatate

 

O zicala veche spune ca Un mar pe zi tine doctorul la distanta. Acest proverb dateaza inca din secolul al 19-lea.
Cercetarile sugereaza ca merele pot reduce riscul de cancer de colon, cancer de prostata si cancer pulmonar. In comparatie cu alte fructe si legume, merele contin o cantitate mica de Vitamina C, insa au in componenta multe substante antioxidante. Continutul mare de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

Merele mai pot ajuta la tratarea bolilor de inima, la scaderile in grutate si la controlul colesterolului.

Semintele contin cantitati foarte mici de cianuri. Acestea nu sunt daunatoare oamenilor insa pot fi daunatoare pentru animalele mici de companie, precum pasari, hamsteri, gerbili etc.

Sursa foto : www.bluewater.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare