Fructe

#prune #pomi fructiferi #prun #cultura prun #ingrijire pomi #taiere pomi

Particularitati culturii prunului

Prunul este o specie putin pretentioasa si cu o productie buna. Exista numeroase soiuri de pruni, fiecare cu diferite cerinte fata de sol si de clima. Pentru a asigura o productie buna este bine sa stii cateva trucuri de cultivare si ingrijire a acestui tip de pom fructifer:

 


Ce tip de soiuri alegem


Inainte de a alege un soi sau altul este bine sa te asiguri ca sunt sanatosi si vigurosi. De asemenea, retine ca este important sa cultivi 2-3 specii pentru asigurarea polenizarii incrucisate.

Cele mai valoroase specii sunt Vanatromanesc, Vanat de Italia, Tuleu gras, D’agen, Stanley, Record, Centenar . In general prunul se altoieste pe corcodus , pe prun franc si rar pe zarzar.


Taieri necesare


Taierea lastarilor are un rol important in cultura prunului pentru ca, in cursul unei veri, acestia cresc destul de lungi astfel ca trebuie ciupiti pentru a stimula dezvoltarea lor mai viguroasa.

Dupa intrarea pe rod a pomilor, taierile devin tot mai importante pentru a combate supraincarcarea cu fructe si ruperea ramurilor.

Este bine sa stii ca ramurile de rod imbatranesc repede si, in absenta taierilor, rodirea se deplaseaza spre exteriorul coroanei. Lastarii din centrul coroanei se suprima iar cei de vigoare medie se retin si se scurteaza pentru a se transforma in ramuri de semischelet tinere.

Atunci cand se face rarirea coroanei trebuie eliminate ramurile imbatranite, frante sau bolnave.


Udarea


Udarea prunilor este necesara in anii sau zonele secetoase, mai ales daca pomii au recolte mari. Udarea se face rar dar abundent dupa inflorit, la intarirea samburilor si inainte de intrarea in parga a fructelor.

In ceea ce priveste fertilizarea, este bine sa stii ca prunul consuma cantitati mijlocii de substante minerale insa pentru a obtine o productie buna si constanta, fertilizarea este obligatorie.

In zonele ploioase de deal, cu soluri mai sarace, se va aplica o cantitate mare de ingrasaminte. Atentie, excesul de ingrasaminte predispune pomii la boli si le scade rezistenta la ger, mai ales excesul de azot.


boli si daunatori


Prunul poate fi atacat de numeroase boli si daunatori care produc pagube insemnate, mai ales fructelor. Intre acestea, cele mai mari daune sunt produse de boli virotice ca plumpox, piticirea prunului, patarea inelara necrotica, declinul prunului mozaicul.

Ca daunatori periculosi ai prunului, sunt recunoscuti viespea semintelor de prun,viespea neagra a prunelor, viermele prunelor dar si acarieni.

Pentru a preveni si combate partial bolile si daunatorii este indicat sa aplici la timp toate lucrarile, in special taierile si dar si tratamentele chimice, dupa schema de combatere recomandata.


Rarirea fructelor


La pruni, rarirea fructelor este necesara numai in anii cu rod abundent, pentru a preveni ruperea ramurilor. Distanta ideala dintre fructe trebuie sa fie de 3-5 cm.

Sprjinirea ramurilor este necesara mai ales la soiurile Tuleu gras si D’agen.


Recoltarea fructelor


Fructele se recolteaza cand s-au copt dar au pulpa inca suficient de ferma. La majoritatea soiurilor, fructele se culeg in doua etape.

Daca vrei sa folosesti fructele pentru gemuri si marmelada este bine sa le culegi atunci cand sunt coapte foarte bine, pentru ca astfel ele au acumulate o cantitate mai mare de zahar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare