Zmeurul este un semiarbust ale caror fructe sunt foarte apreciate pe piata interna si externa, datorita calitatilor gustative dar si numeroaselor posibilitati de prelucrare . Majoritatea speciilor de zmeur s-au format in estul Asiei de unde s-au raspandit in Europa, Asia, America de Nord si mai putin in zonele montane din emisfera sudica. Dealtfel, la nivel mondial Europa realizeaza peste jumatate din productia totala de zmeura.
Cerinte fata de mediu
Zmeurul se dezvolta bine in zonele de campie pana in zona muntoasa. Nu-i prieste canicula, mai ales combinata cu seceta si este rezistent la ger. In conditii de iluminare buna se obtin fructe de calitate, plantele diferentiaza muguri de rod pe toata lungimea tulpinei,maturarea lemnului este buna, iar rezistenta la ger mai mare.
Da productii mari in zone cu temperatura medie a perioadei de vegetatie de 17°C.
Este bine sa mentii solul curat de buruieni prin lucrari la 10-12 cm pentru ca radacinile sale sunt superficiale.
Inmultire
Inmultirea zmeurului se face prin lastari, care pornesc de la radacinile tufei. Ei se scot cu grija si se planteaza la locul definitiv toamna sau primavara devreme. In general, lastarii se prind bine deoarece au un sistem radicular bogat dar pentru ca sunt subtiri se usuca usor astfel ca este recomandat ca replantarea sa se faca imediat.
Distantele de plantare sunt de 2,5-3 m între randuri si 0,5 m pe rand.
Taierea
Tulpinile de zmeur traiesc numai doi ani, in primul an cresc, in al doilea fructifica si apoi se usuca.
Taierea de rodire consta in indepartarea tulpinilor care au rodit in iulie-august sau cel mai tarziu in primavara urmatoare iar celor de un an li se scurteaza varful, la 25-30 cm lungime.
Pentru ca din radacini apar multi lastari, este bine ca in luna mai sa ii pastrezi doar pe cei mai vigurosi si mai bine plasati iar pe restul sa-i indepartezi la nivel cu solul.
Alte lucrari de ingrijire
Inainte de infiintarea plantatiei se recomanda, ca premergatoare, prasitoarefertilizate cu ingrasaminte organice.
Este bine sa sustii tulpinile zmeurului pe sarme. Cel mai bine acestea se dezvolta pe un spalier cu sarme duble la o distanta de 30-40 cm unele de altele, printre care se introduc tulpinile.
Recoltarea fructelor
Maturarea fructelor are loc esalonat astfel ca recoltarea lor se realizeaza in 6—10 reprize, pe parcursul acirca 20—30 de zile.
Zmeura serecolteaza fara peduncul insa in momentul in care se recolteaza cu peduncul rezistenta lor este mai mare.
Fructele destinate pentru desert se recolteaza manual, facandu-se concomitent si sortare.Recoltarea se face dimineata, dupa ce s-a ridicat roua sau spre seara.
Fructele pentru consum in stare proaspata pot fi recoltate pe tot parcursul zilei.
Zmeura este un fruct excesiv de perisabil, de aceea se va manipula, transporta si depozita cu mare precautie. Duparecoltare fructele se preracesc la 5-8°C si se depoziteaza la 0°C si la o umiditatede 90%. Zmeura se pastreaza bine si in congelator.
Fructele, lastarii si frunzele tinere se folosesc in industria farmaceutica pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri impotriva, anginei, amigdalite, diareei etc