Fructe

#fructe #gradina #plante de gradina #Pawpaw #ingrijire pawpaw

Pawpaw, un superfruct pe care ti-l doresti in gradina

Pawpaw este un fruct ce devine din ce in ce mai apreciat in Statele Unite ale Americii si incepe sa castige adepti si in Romania. Cunoscut si sub numele de banana de preerie, pawpaw este un gen de 8-9 specii de arbori mici, originar pentru America de Nord. Genul pawpaw include cele mai mari fructe comestibile de pe teritoriul Americii.


Ce este pawpaw


Fructele arborelui pawpaw cantaresc pana la jumatate de kilogram. Sunt pline de seminte, iar pulpa se asemana la gust cu bananele sau cu mango. Cand sunt crude, fructele de pawpaw au culoare verde, insa atunci cand se coc si sunt bune de recoltat, capata o nuanta galbena sau maro.

Fructele de pawpaw sunt pline de proteine, iar expertii considera ca pawpaw are toate sansele sa devina un superfruct.

Arborele pawpaw atinge o inaltime de 2-12 metri. Frunzele sunt late si ovate, in timp ce florile sunt albe, violet sau rosu-maroniu si emana un miros urat, dar slab.


Cum se cultiva pawpaw


Arborii pawpaw nu sunt intens cultivati, deoarece sunt greu de transportat si de transplantat din cauza radacinilor lungi si pivotante. Fructele de pawpaw sunt apreciate in special de cultivatorii organici, intrucat nu sunt atacate de boli si daunatori.

Pawpaw se cultiva si se intretine usor, mai ales daca beneficiaza de nutrientii dintr-un sol bogat, bine drenat si usor acid, cu pH 5.5-7.0. In ceea ce priveste lumina, pawpaw este dornic de cat mai multa caldura din partea soarelui. Acest arbore are tendinta de a forma desisuri daca nu este controlat, astfel ca il poti toaleta atunci cand este cazul.

Specialistii spun ca pawpaw se poate cultiva direct din seminte. Acestea se introduc in solul din gradina primavara sau toamana si se uda constant. Varietatile de arbore pawpaw sunt propagate prin altoire. Tot specialistii spun ca pentru a putea realiza polenizarea incrucisata, ai nevoie de cel putin doua varietati de pawpaw.


Polenizarea arborelui pawpaw


Florile de pawpaw nu se pot autopoleniza, motiv pentru care au nevoie de polenizare incrucisata. Mirosul emanat de flori, asemanator cu cel al carnii intrate in putrefactie, atrage mustele de gunoi si carabusii, insa cum mirosul nu este prea puternic, acesti polenizatori pot sa nu fie atrasi spre arbore.

De aceea, multi cultivatori de pawpaw recurg la un truc pentru a atrage polenizatorii. Ei agata in arbori halci de carne si asteapta ca acestea sa putrezeasca.


De ce nu gasesti fructe pawpaw in magazine


Hipermarketurile abunda in fructe exotice aduse din cele mai indepartate colturi ale lumii, insa pawpaw nu se regaseste printre acestea dintr-un motiv foarte simplu. Fructele sunt foarte perisabile si nu ar rezista unui transport de ore sau poate chiar zile intregi.

Deoarece lumea abia acum incepe sa-l descopere, nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la beneficiile acestui fruct, dar cercetarile avanseaza. Oamenii de stiinta din intreaga lume sunt ocupati cu analizarea substantelor naturale despre care se spune ca ar avea un efect pozitiv asupra combaterii cancerului.

Sursa foto: eattheweeds.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare