Fructe

#struguri #vita-de-vie #plantare vita de vie #soiuri de struguri

Plantarea vitei de vie

Toamna este momentul potrivit pentru plantarea vitei de vie, iar daca o faci corect de la inceput, vei avea o vita de vie sanatoase si productiva tot timpul.


Plantarea de toamna incepe odata cu caderea frunzelor si se termina cand vine frigul si ingheata pamantul, adica la finalul lui noiembrie. Toamna este momentul ideal deoarece radacinile incep sa creasca inaintea ramurilor iar vita de vie plantata toamna va inmuguri mai repede primavara.

Atunci cand incepi sa plantezi vita de vie, trebuie sa ai in vedere cativa factori:


Soiurile principale de struguri


Struguri de masa: muscat perla de Csaba, Cardinal, Chasselas dore, muscat Hamburg, Afuz-Ali
Struguri de vin: Aligote, Creata, Feteasca regala.


Locul de unde iti procuri vita de vie


Vitele se pot cumpara de la magazine specializate sau de la sere. Se recomanda sa procurati intotdeauna cu 3-5% mai multe vite decat este necesar, pentru a le inlocui pe cele care nu se prind din prima incercare.


Terenul destinat plantarii


Trebuie sa acorzi atentie maxima locului in care vrei sa plantezi vita de vie. De regula, vita de vie rezista la anumite temperaturi minime: pana la - 11 grade pentru radacina, iar partile de lemn care rezista peste an pot ajunge pana la - 24 de grade iarna. Temperaturile la care rezista vita de vie mai depind si soiul respectiv.

Altitudinea la care plantezi vita de vie este si ea importanta. Daca ai un teren la tara sau la munte, trebuie sa stii ca vita de vie poate fi plantata la maxim 600 m de nivelul marii. Lumina este la fel de importanta, iar vita de vie are nevoie de soare pe tot timpul zilei. O vorba din popor spunea chiar ca "via nu suporta decta umbra stapanului."


Sapatul gropilor


Gropile in care vei baga radacinile de vita de vie trebuie facute la o adancime de 50 cm si cu diametrul de 35-40 de cm. Exista in comert instrumente speciale pentru sapat aceste gropi, asa ca nu va fi greu.

Inainte sa sapatul gropii, ai grija sa nu fii mai aproape de jumatate de metru de zid sau gard pentru ca radacinile vitei se vor intinde, iar tulpina cu frunzele late vor ocupa mult loc. in plus, nu trebuie sa-i tina nimic umbra.


Tunsul vitei de vie


Aeasta operatiune se mai numeste si fasonare si se realizeaza cu foarfeci speciale, inainte de plantare. Fasonarea presupune taierea cioturilor, indepartarea radacinilor traumatizate, mucegaite sau rupte. Scurtarea radacinilor se face de la baza cu circa 10 cm in lungime si a coditei, care este cea mai dezvoltata tot cu 10 cm. In comert, se gasesc rasaduri de vita de vie gata fasonate si parafinate si e mai simplu sa le achizitionezi direct asa, decat sa faci tu aceasta operatiune complexa.


Pregatirea mocirlei


Vita de vie, ca orice alta planta, necesita sa fie sadita intr-o groapa in care ai preparat o mocirla. Daca adaugi si putina balega ca ingrasamant, cu atat mai bine. Combinatia ideala ar fi mocirla pe fundul gropii, un strat de pamant uscat, tasat cu piciorul si apoi iar un strat pe mocirla, avdna grija sa nu rupi rasadul de vie pe care l-ai introdus de la inceput in groapa.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului