Organele pomilor fructiferi
Radacina
Radacina are un rol important in cresterea si rodirea pomilor fructiferi, viata lor depinzand de acest organ. Radacinile indeplinesc functiile de absorbtie a apei, a sarurilor minerale, fixeaza trunchiul in sol, conduc si uneori depoziteaza substante organice. Daca unele functii ale radacinii cedeaza, se usuca o parte din ramuri iar, cu timpul, se poate usca intreg pomul.
Marimea radacinilor, numarul si felul lor este determinat de portaltoiul pe care este altoit pomul, de tipul solului, de adancimea apei freatice etc. Radacinile pot creste tot timpul anului daca in sol temperatura nu scade sub 4 grade Celsius. Au o activitate optima intre 16-22O C si sunt stanjenite intre 28-35O C.
Radacinile sunt extrem de numeroase si de dimensiuni apreciabile, ele depasesc proiectia coroanei de 2-3 ori iar in adancime, la nuc, castan , par, cires pot ajunge uneori chiar pana la 3-4 m. Pentru executarea corecta a lucrarilor solului, ar fi bine sa stii ca cele mai multe radacini se gasesc, in adancime, intre 20 si 60 cm.
Tulpina
La majoritatea pomilor, tulpina este alcatuita din trunchi si coroana . Arbustii si chiar unii pomi nu au trunchi, tulpina lor numindu-se tufa.
Trunchiul tine de la colet (locul unde se uneste cu radacina) pana la prima ramura a coroanei si ar trebui sa aiba o inaltime de 40-60 cm.
Coroana este partea principala a tulpinii, fiind alcatuita din numeroase ramuri de diferite grosimi, ordine si varste care vor sustine frunzele, florile si fructele.
Ramurile
Ramurile care alcatuiesc coroana sunt de trei feluri: de schelet , de semischelet si de rod.
Ramurile de schelet sunt groase si puternice, ele imprimand forma coroanei. Traiesc la fel de mult ca pomul si pe ele se prind toate celelalte categorii de ramuri.
Ramurile de semischelet au grosimea mai mica, de 2-5 cm, lungimea de 50-80 cm, imbraca scheletul si poarta pe ele ramurile de rod. Aceste ramuri au un rol foarte important pentru ca asupra lor se fac cele mai importante operatii de taiere.
Ramurile de rod sunt mai tinere, subtiri si fragile, pe ele se gasesc muguri floriferi, micsti sau vegetativi in devenire roditori. Traiesc 1-10 ani si evolueaza prin cresteri relativ scurte.
Mugurii
Mugurii sunt organe de adaptare ale pomilor fructiferi la conditii nefavorabile de iarna, fiind alcatuiti dintr-un ax scurt pe care se afla rudimente de frunze si flori, acoperite de solzi si puf care le confera rezistenta la ger.
Dupa organele la care dau nastere, mugurii sunt de trei feluri:
- vegetativi- din ei se formeaza lastari, au dimensiuni mai mici si sunt conici, cu varful ascutit;
- floriferi- din ei se formeaza flori, sunt mai mari, rotunjiti la varf, bombati la mijloc, in forma de butoias;
-
combinati- se intalnesc la gutui, mosmon, zmeur, mur, nuc, ei dau nastere la lastari purtatori de flori. Mugurii de rod de mar si de par dau nastere concomitent la o inflorescenta si un lastaras.
Lastarii
Lastarii sunt organe vegetative care se formeaza din mugurii vegetativi si poarta pe ei frunze. Cand un pom are lastari lungi si cu frunze mari, sanatoase, poate sa prepare multa hrana care sa ajunga pentru hranirea fructelor si pentru formarea mugurilor de rod pentru anul urmator.
Cresterea si rodirea pomilor fructiferi
Plantele pomicole traiesc intre 5 si 80 de ani. Dupa 3-8 ani de „tinerete”, ei trebuie sa rodeasca in fiecare an pana la uscare. In intervalul de la formare pana la uscare, pomii fructiferi parcurg mai multe perioade de varsta. Aceste perioade trebuie cunoscute pentru a aprecia just starea pomilor si a aplica corect metodele de ingrijire. Unii pomi fructiferi nu sunt batrani, ci imbatraniti, si atunci, prin lucrari speciale, pot fi adusi la un potential bun de rodire.
Perioada de tinerete
Aceasta este perioada de crestere la pomi fructiferi, lastarii ating lungimi mari si se formeaza primele ramuri de rod. Pomii sunt foarte sensibili la seceta si ger in aceasta perioada. Daca vrei sa cresti plante pomicole ar fi bine sa stii ca acum poti grabi formarea coroanei si intrarea pe rod prin lucrari corespunzatoare si combaterea bolilor si daunatorilor.
Perioada de tinerete dureaza:
- 2-3 ani la piersic, meri si peri;
- 3-5 ani la pruni, caisi, visini;
- 4-6 ani la cires;
- 6-10 ani la nuc si castan.
Inceputul rodirii
Inceputul rodirii este o perioada relativ scurta, 3-8 ani, in functie de specie, marcata prin aparitia primelor fructe si obtinerea recoltelor. In aceasta perioada se formeaza tot mai multe ramuri de rod, iar productia creste cantitativ. Acum incep sa se faca taierile de rodire, se rareste incarcatura de fructe daca este cazul si se combat brumele si ingheturile tarzii de primavara.
Perioada de mare productie
Perioada de mare productie este cea mai lunga si mai importanta pentru pomicultori, ea tine de la aparitia productiilor mari pana la scaderea vizibila a lor, adica 10-20 de ani.
Functia de baza a pomilor devine acum rodirea, numarul ramurilor de rod creste in prima etapa, devine maxima iar lastarii ating lungimi mai mici. Ramurile de rod care s-au format primele in centrul coroanei incep sa se usuce, rodirea se deplaseaza spre exterior. Acum apare si fenomenul de alternanta, adica dupa un an cu rod foarte bogat urmeaza altul cu rod putin sau fara rod. De aici, necesitatea executarii unor taieri in lemn la 3-4 ani pentru a duce la aparitia unor lastari cu frunzis bogat, capabili de fotosinteza.
Perioada de scadere a recoltelor
Perioada de scadere a recoltelor care urmeaza este consecinta uscarii ramurilor de rod, cat si a celor de schelet care avanseaza de la varf spre baza. Lastarii cresc tot mai scurti, productia scade si devine foarte inconstanta. Prin taierea de reductie combinata cu fertilizarea si udarea mai putem prelungi viata utila a pomilor. Spre sfarsitul perioadei, cand uscarea avanseaza mult, trebuie sa defrisam pomii.
Sursa foto : www.collinstree.com