Fructe

#plantare capsuni #capsuni #fructe #ingrijire capsuni #crestere capsuni #gradina capsuni

Ponturi care te ajuta sa cresti capsuni gustoase in gradina

Capsuna este unul din fructele cele mai gustoase pe care le-ai putea cultiva primavara. Este suficient sa le acorzi putina atentie si conditii propice de dezvoltare, pentru ca vara sa te poti bucura de o explozie dulce a papilelor gustative datorita acestui mic fruct rosu si dulce. Daca si tu vrei sa ai o gradina plina de capsuni gustoase, iata ce trebuie sa faci!


1. Alege planta

Atentie, sunt doua tipuri de capsuni, cele care ajung la maturitate numai vara (adica cele clasice, care dau o recolta mai mare de regula in lunile mai-iunie) si cele care produc doua recolte pe an, una in iunie si a doua la inceputul toamnei. Dezavantajul primului tip este ca nu vei putea obtine o recolta bogata in primul an, insa vei recupera ulterior cu mult mai multe capsuni gata sa fie culese.


2. Pregateste solul

Locul ales trebuie sa fie in bataia soarelui, pentru ca planta sa nu inghete, iar PH-ul solului trebuie sa fie intre 6.0 si 6.5. Ai grija sa indepartezi toate buruienile si sa amesteci compost si ingrasamant natural pana la o adamncime de 25 de centimetri, pentru a le oferi un pamant bun si nutritiv.


3. Planteaza capsunile

Planteaza-le in linie, pe un pat ridicat si ofera-le spatiu sa se dezvolte. Ai grija ca intre ele sa existe cel putin 15 centimetri distanta pentru a avea fructe mari si gustoase.


4. Distruge lastarii

Capsuna este o planta care iti ocupa toata gradina, daca o lasi. Dupa prima recolta, in special vara, vor aparea si lastarii care formeaza noi plante. Acestia se vor intinde pe pamant si vor acapara si vechile culturi daca nu ai grija sa le controlezi extinderea.


5. Protejeaza-le

Ai grija la daunatori (in special la buruieni) si protejeaza-ti plantele cu un strat protector pentru a pastra umiditatea. Paiele sunt ideale pentru aceasta operatiune.


6. Uda-le generos

Odata ce le-ai plantat, nu uita sa le uzi. Acest lucru va duce la o crestere sanatoasa a capsunilor tale. Atunci cand este seceta, trebuie sa le uzi de cateva ori pe saptamana, chiar la radacina.


7. Culege-le rapid

Nu lasa capsunile prea mult timp in soare. Ai grija sa le culegi imediat ce s-au copt, altfel isi vor pierde din savoare si chiar risti sa ti se strice, inainte sa le apuci sa le gusti sau sa le faci dulceata!

Sursa foto: gardenplotter.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului