Capsuna este unul din fructele cele mai gustoase pe care le-ai putea cultiva primavara. Este suficient sa le acorzi putina atentie si conditii propice de dezvoltare, pentru ca vara sa te poti bucura de o explozie dulce a papilelor gustative datorita acestui mic fruct rosu si dulce. Daca si tu vrei sa ai o gradina plina de capsuni gustoase, iata ce trebuie sa faci!
1. Alege planta
Atentie, sunt doua tipuri de capsuni, cele care ajung la maturitate numai vara (adica cele clasice, care dau o recolta mai mare de regula in lunile mai-iunie) si cele care produc doua recolte pe an, una in iunie si a doua la inceputul toamnei. Dezavantajul primului tip este ca nu vei putea obtine o recolta bogata in primul an, insa vei recupera ulterior cu mult mai multe capsuni gata sa fie culese.
2. Pregateste solul
Locul ales trebuie sa fie in bataia soarelui, pentru ca planta sa nu inghete, iar PH-ul solului trebuie sa fie intre 6.0 si 6.5. Ai grija sa indepartezi toate buruienile si sa amesteci compost si ingrasamant natural pana la o adamncime de 25 de centimetri, pentru a le oferi un pamant bun si nutritiv.
3. Planteaza capsunile
Planteaza-le in linie, pe un pat ridicat si ofera-le spatiu sa se dezvolte. Ai grija ca intre ele sa existe cel putin 15 centimetri distanta pentru a avea fructe mari si gustoase.
4. Distruge lastarii
Capsuna este o planta care iti ocupa toata gradina, daca o lasi. Dupa prima recolta, in special vara, vor aparea si lastarii care formeaza noi plante. Acestia se vor intinde pe pamant si vor acapara si vechile culturi daca nu ai grija sa le controlezi extinderea.
5. Protejeaza-le
Ai grija la daunatori (in special la buruieni) si protejeaza-ti plantele cu un strat protector pentru a pastra umiditatea. Paiele sunt ideale pentru aceasta operatiune.
6. Uda-le generos
Odata ce le-ai plantat, nu uita sa le uzi. Acest lucru va duce la o crestere sanatoasa a capsunilor tale. Atunci cand este seceta, trebuie sa le uzi de cateva ori pe saptamana, chiar la radacina.
7. Culege-le rapid
Nu lasa capsunile prea mult timp in soare. Ai grija sa le culegi imediat ce s-au copt, altfel isi vor pierde din savoare si chiar risti sa ti se strice, inainte sa le apuci sa le gusti sau sa le faci dulceata!
Sursa foto: gardenplotter.com