Fructe

#portocal #citrice #ghiveci #plantare

Portocalul

Portocalul este o planta de decor foarte frumoasa, nepretentioasa si care se dezvolta foarte repede. Acesta poate fi plantat si afara in locatiile in care clima este blanda, insa este de preferat ca el sa fie tinut intr-un ghiveci, astfel incat sa fie mutat atunci cand vine frigul.


Plantare


Portocalul se poate planta foarte usor cu ajutorul semintelor. Scoate cateva seminte dintr-un portocal, spala-le bine cu apa curata, lasa-le sa se usuce pe un prosop curat si apoi introdu fiecare samanta intr-un pahar de unica folosinta in care ai pus un sol nisipos sau pamant special pentru citrice, achizitionat de la magazinele de specialitate. Samanta trebuie sa fie introdusa aproximativ  un centimetru in pamant.

Este recomandat sa plantezi in pahar de plastic pentru ca  este posibil ca nu toate semintele sa incolteasca.

Nu uita sa dai o gaura pe fundul paharului pentru a se scurge surplusul de apa si pentru a evita sufocarea semintei si eventual a radacinilor.

Dupa plantare, uda din belsug solul si elimina surplusul de apa din farfuriuta.


Udare


Dupa insamantare , ar fi bine sa uzi portocalul la fiecare 3 zile. Acesta are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta si pentru a rodi. De asemenea in sezonul cald, ar fi bine sa uzi planta o data la doua zile, sau chiar mai des daca pamantul este uscat. Acest lucru depinde foarte mult si de locul in care este asezat ghiveciul. Daca portocalul sta in bataia directa a soarelui, este foarte posibil sa aibe nevoie chiar si de udare zilnica.

In sezonul rece insa este suficient ca planta sa fie udata chiar si o data pe saptamana pentru ca solul isi va mentine umezeala pentru mai mult timp.


Sol


In primul rand, este foarte important sa optezi pentru un ghiveci din ceramica pentru ca acesta mentine umezeala de care portocalul are nevoie. Pe fundul ghiveciului se aseaza cateva bucati de ceramica sau pietre de rau, iar apoi se adauga un amestec de lut si nisip.

Acest amestec este optim a mentine umiditatea de care au nevoie radacinile plantei.


Fertilizare


In primii doi ani de la plantare, este recomandat sa oferi portocalului produse de fertilizare. Opteaza pentru un produs care contine mai mult fosfor pentru stimularea formarii de flori si fructe. Fosforul se gaseste intr-o cantitate seminificativa si in ingrasamantul natural. Totusi, pentru a evita supra ingrasarea, este bine sa nu folosesti ingrasamantul pentru prea mult timp.


Altoire


Altoirea poate fi facuta doar incepand cu momentul in care tulpina portocalului  atinge grosimea unui creion si doar in perioada mai-august.

Altoirea poate fi facuta la orice gradina botanica, magazin specializat pe plante si gradina sau sera cu flori. Dupa altoire, trebuie sa lasi „bandajul” facut aproximativ 1 an de zile.

Cu o saptamana inainte de altoire, ar fi bine sa uzi in fiecare zi portocalul pentru a stimula circulatia sevei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului