Ustensile necesare
Pentru operatiunea de tundere a pomilor fructiferi ai nevoie de cateva ustensile precum:
- foarfeca de gradina
- scara extensibila
- manusi de gradina (pentru pomii care au "tepi", cum este prunul)
- foarfeca de crengi cu maner ergonomic
- fierastrau cu rama
Cand se tund pomii fructiferi
Tunderea pomilor fructiferi se face dupa trecerea pericolului inghetului, la aparitia temperaturilor pozitive. In principiu, sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie reprezinta momentul favorabil efectuarii acestor lucrari.
Atentie! Desi in anumiti ani, temperaturile pozitive apar inca de la inceputul lunii februarie, taierile trebuie evitate pana la finalul lunii, deoarece pericolul ca inghetul sa revina este crescut.
Ce si cat tundem
Tunderea pomilor fructiferi nu este o munca usoara. Aceasta trebuie facuta cu atentie, in caz contrar risti sa compromiti cultura. Iata ce si cat trebuie sa tunzi:
- ramurile uscate sau rupte
- ramurile ce au fost afectate de inghetului
- ramurile afectate de boli si/sau daunatori
- ramurile care cresc in interiorul coroanei, cele care se intercaleaza sau se ating
Tunderea ramurilor se face cat mai aproape de baza trunchiului, avand grija insa sa tai doar ramura avand grija sa nu ranesti scoarta de pe trunchiul copacului.
Tratarea taieturilor
Pentru a impiedica imbolnavirile, locurile in care se vor efectua taieri, trebuie tratate cu o scubstanta speciala pe baza de ceara. Aceast mastiv previne infectiile si stimuleaza vindecarea pomului. Il poti cumpara din magazinele de specialitate.
Sursa foto: pixabay.com