In absenta taierilor de rodire, pomii fructiferi se supraincarca cu fructe astfel ca in anul respectiv ele raman mici iar in anul urmator pomul nu mai rodeste sau are putine fructe. Dupa 5-7 productii mari, pomii ajung sa nu mai rodeasca deloc, incep procesele de uscare prematura iar coroana se mutileaza prin frangerea ramurilor. Iata cateva aspecte legate de cum se realizeaza taierea de rod si beneficiile ei:
In ce consta taierea
Prin taierile de rodire se urmareste proportionarea ramurilor de rod, in functie de vigoarea si potentialul pomului. Astfel, se rarseste coroana asigurandu-se lemn nou de rod. Ramurile in plus, frante, bolnave sau cele care sunt prea apropiate una de alta se inlatra.
Tehnica de taiere a pomilor este diferita de la o specie la alta insa principiul dupa care trebuie sa ne calauzim este acela ca la fiecare pom trebuie pastrate doar ramurile acre sunt aopte sa rodeasca, un numar suficient care sa asigure o productie buna.
Taierea la mar si par
Merii si perii sunt pretentiosi la taieri pentru ca, in cazul unei supraincarcari, acesti pomi nu mai rodesc in anul urmator iar fructele raman mici si de slaba calitate. Merii si perii rodesc mai mult pe tepuse si mai rar e nuiele sau mladite.
Taierile de rodire constau in rarirea tepuselor la 10-12 cm una de alta sau scurtarea semischeletului pe care sunt amplasate acestea.
Formatiunile multiramificate incarcate cu muguri de rod (vedrele de rod) se scurteaza, concomitent cu operatiunile de reductie a coroanei.
Acesti pomi fructiferi suporta bine ranile insa in cazul unora mai groase de 15-20 mm est erecomandat sa aplici vopsea de ulei .
Taierea la prun si cais
La soiurile care rodesc predominant pe buchete de mai se executa taieri usoare. Ramurile cu dezvoltare mai rapida se scurteaza cu o treime pentru a completa golurile din coroana si a se transforma in ramuri de semischelet purtatoare de buchete.
La soiurile ce rodesc predominant pe ramuri mijlocii si lungi se raresc aceste ramuri cu 10-15 cm. Ramurile de rod lungi se scurteaza cu o treime si se incearca luminarea puternica a interiorului coloanei.
Taierea la cires si visin
Ciresul si visinul sunt lipsiti de alternanta de rodire iar ramurile de rod nu se degarnisesc asa usor astfel ca aceste specii solicita cele mai putine taieri. De altfel, ele suporta greu ranile astfel ca nu se recomanda sa se faca taieri intense.
Ramurile de rod se scurteaza la 35-40 cm iar pintenii se lasa intacti. Rupa intrarea pe rod se elimina ramurile rupte si frante.
Taierea la piersic
Piersicul are nevoie de taieri amanuntite ca sa nu se supraincarce cu fructe. Taierile constau in rarirea ramurilor mixte la 20-25 cm una de alta.
In general se pastreaza intre 80-150 de ramuri mixte per pom, in functie de vigoarea sa. Celelalte ramuri se suprima de la inelul de crestere.
Astfel se realizeaza o taiere de rod cam severa, in coroana pomului ramanand doar 20-30% din totatlul ramurilor de un an. Atentie sa nu faci rani mari pentru ca acestea se vindeca greu. In cazul in care esti nevoit sa le faci est ebine sa le dezinfectezi cu o solutie de sulfat de cupu si sa le acoperi cu un start de vopsea cu ulei.