Fructe

#plantare pomi #cultivare pomi fructiferi #plantare pomi fructiferi #pomi fructiferi

Toamna, sezonul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi. Ce trebuie sa stii

Toamna este sezonul perfect pentru a planta noi pomi fructiferi in gradina. Daca doresti sa iti imbogatesti recolta de fructe in anii urmatori trebuie doar sa cumperi puietii doriti si sa te pregatesti temeinic pentru plantare.

1. Saparea gropilor

Primul pas in plantarea pomilor fuctiferi este saparea gropilor. Acestea trebuie sa fie sapate cu minim o saptamana inaintea platarii propriu-zise. Ideal ar fi ca locul de plantare sa fie pregatit inca de la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie. Acest procedeu favoriza sterilizarea solului. Dimensiunile gropilor trebuie sa fie suficient de mari astfel incat radacina pomilor sa intre fara probleme. Ideal ar fi ca acestea sa aiba minim 80cm adancime si un diametru de 1,5 - 2 metri.

2. Pregatirea pomilor pentru plantare

Dupa cumparare indeparteaza pamantul de pe radacinile puietilor de pomi si verifica cu atentie daca acestea sunt afectate de boli si/sau daunatori. Tunderea radacinilor inainte de plantare este esentiala pentru buna dezvoltare a noilor arbori. Acestea trebuie tunse puietii de pomi trebuie asezati intr-un vas cu apa si fertilizant. Tunderea se realizeaza astfel: se vor taia 5 milimetri din radacinile groase, iar din cele subtiri pana la 7 milimetri. Radacinile uscate sau vatamate se indeparteaza de la baza.

Adauga apoi pomii intr-un vas cu apa si tine-i timp de o ora, maxim doua.

3. Planteaza pomii

Asaza cu grija pomii in groapa astfel incat radacinile sa nu se indoaie, si in niciun caz nu le forta sa stea intr-o anumita pozitie deoarece le poti rupe. Adauga pamatul cu grija astfel incat sa intre printre radacinile acestuia, si taseaza-l cu fermitate, pe masura ce il adaugi. La final creaza un crater in jurul fiecarui pom si uda-i din abundenta.

4. Protejeaza pomii de inghet

A doua zi dupa plantare, creaza un musuroi de pamant in jurul pomilor. Acopera apoi musuroiul cu un strat generos de talas si/sau frunze uscate si pune o plasa deasupra. Astfel noii tai pomi fructiferi vor fi feriti de inghet in timpul iernii.

Sursa foto: miniaturefruittree.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului