Amenajarea gradinii

#gradina #gazon #flori

Gazonul, baza unei gradini reusite

reprezinta elementul principal de la care porneste costructia unei gradini. El este cel care da un aspect ingrijit gradinii tale. Inainte de a planifica cum vrei sa arate spatiul tau verde trebuie sa te decizi ce tip de gazon se va integra cel mai bine in peisaj.



Alegerea gazonului se poate face dupa mai multe criterii cum ar fi clima sau functionalitatea.

Tipuri de in functie de clima

Gazonul poate avea o toleranta specifica fata de conditile climatice, precipitatii si caldura. Exista doua mari categorii in functie de sezon: gazon pentru sezonul rece si gazon pentru sezonul cald.

Gazonul pentru sezonul rece

Acesta incepe sa creasca de la temperaturi mai mari de 5 grade celsius, iar rata de crestere este cea mai mare intre 10 si 25 de grade celsius. Gazonul pentru este potrivit zonelor montane, unde veriile sunt mult mai blande. Perioada in care acesta creste cel mai bine este primavara si vara.

Pentru un astfel de gazon poti folosi unul dintre urmatoarele amestecuri de seminte:
Pentru terenuri insorite - Poa pratensis (firuta) 80% si Festuca rubra (paisul rosu) 20%;
Pentru terenuri umbrite - Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta) 25%, sau Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%.

Gazonul pentru sezonul cald

Acest tip de gazon incepe sa creasca doar la temperaturi de peste 10 grade celsius, si creste cel mai mult atunci cand temperaturile sunt intre 25 si 35 de grade. Perioada propice pentru cresterea acestui tip de gazon este vara. Este un gazon cu o toleranta foarte mare la seceta, dar in situatii extreme se poate usca.

Locurile insorite cer plante mai rezistente, de aceea gazonul trebuie ales in asa fel incat sa reziste cat mai mult la expunerea soarelui si la verile din ce in ce mai secetoase din tara noastra.

Pentru un astfel de gazon poti folosi unul dintre urmatoarele amestecuri de seminte:
Pentru terenuri insorite - Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% si Festuca rubra 25%;
Pentru terenuri umbrite - Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% si Lolium perenne 25%.


Tipuri de gazonul dupa functionalitate

Inainte de a decide ce tip de gazon alegi pentru gradina ta trebuie sa te gandesti ce activitati vrei sa desfasori pe acea parte a terenului.

Daca este vorba de un teren de sport sau teren de joaca pentru copii atunci vei avea nevoie de gazonul sport. Acesta are si cea mai mare tolareanta la calcare si la frig. De asemenea, mai exista gazon special si pentru terenurile de golf.

Un gazon rezistent, care sa nu sufere transformari in momentul in care calci pe el sau atunci cand copiii se joaca in gradina este si cel englezesc. Este excelent pentru parcuri si gradini.

Pentru un gazon ornamental poti planta gazon rustic sau . Acestea doua tipuri de gazon contin si seminte de flori . Din acest motiv nici gazonul rustic nici cel japonez nu se tunde. De asemenea, este recomandat sa nu le plantezi intr-o zona de trecere, pentru a nu calca pe ele.

Gazonul rustic este un gazon inalt care are in el si semnte de .

Gazonul japonez contine seminte de flori mici, multicolore. Acesta din urma este un gazon care nu creste foarte mult in inaltime.

Mai multe sfaturi practice despre cum puteti planta gazonul puteti gasi aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare