Gradini spectaculoase

#sua #harvard #gradini spectaculoase #Dumbarton Oaks

Cele mai frumoase gradini: Dumbarton Oaks, oaza verde a Harvardului

Plasat in Washington-Columbia, muzeul Dumbarton Oaks, intrat din 1940 in administrarea Universitatii Harvard, adaposteste, pe langa numeroasele colectii istorice, si una dintre cele mai frumoase gradini publice din Statele Unite. Resedinta diplomatului si colectionarului de arta Robert Bliss si a sotiei sale Mildred a devenit in prezent centru de studii despre epocile pre-columbiene si bizantine, dar si un loc preferat de peisagisti pentru studiul gradinilor sale.

Peisaj construit in 30 de ani

Din 1921 si pana in 1950, Mildred Bliss si peisagistul Beatrix Farrand au conlucrat pentru a realiza bijuteria verde ce da domeniului un farmec inegalabil.

Carari ascunse, podete improvizate peste cursuri mici de apa, gradini ordonate si spatii desprinse parca din infricosatoare povesti se intrepatrund in calea vizitatorilor ce strabat alene cele 11 hectare ale domeniului.

Reamenajarea parcului

Stilul peisagistic impus de Mildred Bliss si Beatrix Farrand nu a facut altceva decat sa includa domeniul proprietatii Bliss in modelul oferit de parcul natural Rock Creek. Gradinile Dumbarton au suferit foarte putine modificari de la prima inaugurare pentru public, in 1939.

Model de studiu

In 1956, Universitatea Harvard acorda prima bursa pentru studii peisagistice prin intermediul fundatiei care administreaza domeniul Dumbarton. Din 1969, o catedra a fost creata in cadrul Universitatii, studiul istoriei amenajarilor peisagistice fiind acum o facultate de renume in cadrul prestigioasei universitati din Statele Unite.

Chiar si Beatrix Farrand a atins culmele gloriei, studiul sau despre plante din 1941 dovedindu-se inca de actualitate.

Protejata de sarbatorile nationale

Din primavara si pana in iarna, domeniul si imensa gradina creata de geniul celor doua femei este luata cu asalt de turisti. Un adevarat simbol al orasului Georgetown, gradinile Dumbarton Oaks sunt incluse in ghiduri turistice, iar vizitatorilor li se permite chiar sa ia picnicul, in conditii civilizate. Cu toate acestea, pentru a evita avalansa publicului, gradina este protejata prin inchiderea portilor de Ziua Independentei si cu prilejul altor sarbatori nationale.

Sursa foto: northumberlandia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare