Gradini spectaculoase

#gradini uimitoare #gradina botanica #gradini spectaculoase #Gradina botanica din Jibou #Gradina botanica romania

Cele mai frumoase gradini: Gradina botanica din Jibou, o comoara exotica a Romaniei

Una dintre cele mai frumoase gradini ale lumii se afla mai aproape decat crezi. O poti vizita in Jibou, judetul Salaj, unde vei descoperi o suprafata de 24 de hectare ce dispune de un bogat fond dendrologic de plante exotice, mediteraneene, sere de cactusi si alte minunatii vegetale care te vor cuceri pe loc.

Desi Gradina Botanica din Cluj se bucura de o popularitate mai mare, Gradina Botanica din Jibou nu isi dezamageste niciodata vizitatorii. Iata ce poti admira in acest spatiu minutios amenajat si extrem de apreciat in tara noastra!

Istoric

Numita oficial "Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice din Jibou", a fost infiintata de profesorul Vasile Fati in anul 1968, pe spatiul parcului de agrement al castelului medieval care a servit drept resedinta familiei Wesselenyi (castelul baroc poate fi observat inca de la intrare). Gradina se afla la altitudinea de 272 de metri, avand atat suprafete plane, cat si denivelate, datorita reliefului din regiune.

Profesorul de biologie Vasile Fati se preocupa, la mijlocul secolului XX, cu exploatarea potentialului excelent al terenului pe care a fost amenajata actuala gradina botanica din Jibou. Abia dupa o perioada lunga de infruntat obstacole si gasire de solutii pentru extinderea gradinii, s-a ajuns la ocuparea celor 24 de hectare cu o expozitie fascinanta de specii diversificate de plante.

Colectia de plante

Imediat ce pasesti in Gradina Botanica din Jibou, te intampina un parc ingrijit care gazduieste mai multe specii de arbori, arbusti, plante perene si anuale. Doua globuri de sticla anunta calea catre complexele de sere, in care sunt ingrijite minutios plante ecuatoriale, palmierii, bananii, curmalii, ficusii, maslinii, orhideele, ferigile, bromeliile si cactusii (specii din deserturile africane si ale Americii de Sud si de Nord).

La iesirea din sere, vizitatorii sunt intampinati de un complex acvaristic cu 23 de acvarii de apa dulce si sarata. Aici pot admira stelute de mare, corali si pesti oceanici. Impresionanta este si gradina japoneza amenajata in aer liber, precum si parcul caprioarelor si tarcul mistretilor.

Program de vizitare

Din aprilie pana in octombrie, programul zilnic de vizitare este intre orele 8 si 19. Din noiembrie si pana in martie, este intre orele 8 si 17. Biletul de intrare costa 5 lei pentru adulti, 3 lei pentru elevi, studenti si pensionari, iar copiii mai mici de 7 ani au intrare gratuita.

Sursa foto: gradina-botanica-jibou.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului