Cunoscuta si sub numele de Villa Hanbury, gradina botanica de pe Riviera italiana este mostenirea lasata lumii intregi de un excentric aristocrat englez pasionat de flora mediteraneana, Sir Thomas Hanbury. Astazi, gradina este patronata de Universitatea din Genova, are statut de rezevatie naturala si face parte din patrimoniul UNESCO.

Gradina lordului englez

Pentru localnicii din zona, pasiunea lui Thomas Hanbury parea cumva de neinteles. In 1867, proprietarul vilei a inceput sa amenajeze domeniul cultivand plante medicinale si ornamentale din zona impeuna cu fratele sau, farmacologul Daniel Hanbury, si oamenii de stiinta Gustav Cronemayer, Kurt Dinter si Alvin Berger. Parea o adevarata vrajitorie, mai ales ca, dupa cateva decenii, catalogul gradinii Hanbury numara peste 5800 de specii de plante din zona mediteraneana.

Sursa foto: liguriaheritage.it

Lordul Hanbury a murit in 1907, dar munca sa a fost continuata de nora acestuia, lady Dorothy Hanbury. Efortul lor a fost spulberat de luptele crancene date in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, dar in cele din urma gradina a renascut sub ingrijirea universitatii genoveze.

Sursa foto: flickr.com

Un univers mediteranean

Sursa foto: wikimedia.org

Ridicat pe un colt de stanca, la peste 100 de metri deasupra apelor marii, Gradina Botanica Hanbury este un adevarat univers floral mediteranean. Impartita in noua sectoare, Gradina Botanica Hanbury aduna peste 2500 de specii de plante din sase climate mediteraneene din lume.

Sursa foto: petanqueandpastis.typepad.com

Acestea sunt expuse intr-un decor mirific dominat de panorama intinderii apelor Mediteranei, iar printre exemplare poti gasi arbori maiestuosi cu o vechime de pe peste un secol si jumatate: un exemplar de pin tropical Araucaria cunninghamii plantat in 1832, un mar mexican Casimiroa edulis, plantat in 1867 de catre Lordul Hanbury, precum si un pin din insulele Canare plantat in 1870.

Gradina Edenului

Sursa foto: growtheplanet.com

Pentru botanistii din lumea intreaga, mai ales pentru cei care administreaza gradini deschise publicului, Gradina Botanica Hanbury este un adevarat paradis. Inca din 1908, 13.000 de pachete cu seminte au fost expediate catre alte gradini botanice din lume, iar schimburile continua si astazi. O livada de fructe rare este una dintre bogatiile cele mai bine ingrijite din gradina. Aceasta contine diverse varietati de plante de kiwi, smochine, ananas, guava si avocado.

Sursa foto principala: flickr.com

 

  •   2015-01-23
  •  

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Articole din gradini-spectaculoase

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.