Gradini spectaculoase

#locomotiva cu abur #Gradina Exbury #gradini spectaculoase #design gradina #amenajare gradina

Gradina Exbury, un loc plin de magie

Celebra in toata lumea, Gradina Exbury din Parcul National New Forest din Hampshire, Marea Britanie este un loc magic in care regasim numeroase specii de bujori de munte, azalee si camelii, iar in aceasta perioada a anului vizitatorii au parte de o adevarata explozie de culori.

Exbury, amenajata de un bancher

Sursa foto: impressivemagazine.com

Exbury a fost visul si pasiunea de-o viata a lui Lionel Nathan de Rothschild, bancherul britanic ce spunea despre el insusi ca este "gradinar de profesie si bancher ca hobby". El si-a dedicat timpul si numeroasele resurse financiare ale familiei pentru realizara acestui paradis verde.

A cumparat proprietatea Exbury in 1919 special pentru a amenaja aici o gradina vasta, pe o suprafata de peste 80 de hectare. Infractructura ei includea un turn de apa, trei iazuri si un sistem de irigare de 35 de kilometri. Aici a fost construita si o cale ferata care a ajutat la transportul materialelor in "gradina de piatra".

Lionel a murit in 1942, iar fiul sau Edmund a ales sa continue munca tatalui sau, sa cultive zone noi si sa realizeze hibrizi originali. In 1955, Edmund Rothschild a deschis gradina publicului larg.

Atractiile Gradinii Exbury

Sursa foto: johnnytoaster.co.uk

Proprietatea este strabatuta de o cale ferata pe care circula o locomotiva cu aburi, iar din vagoanele ei vizitatorii se pot bucura de privelistile impresionante oferite de aceasta gradina unica in lume. Atat copiii cat si adultii vor fi incantati de peisajele sublime ale gradinii si de sunetul scos de motorul locomotivei.

Plimbarea cu locomotiva dureaza aproximativ 20 de minute. Trenul trece prin Gradinile de Vara Lane, apoi pe langa Serele unde sunt inmultite plantele, prin livada de piersici exotici, dar si peste un lac, despre care se spune ca este casa monstrului Moos. In apropierea lacului poti admira un camp cu floare-soarelui.

Rhododendronii (cunoscuti la noi si ca cocazar, iedera, merisor, ruja, tulipin, bujor-de-munte, bujorel-de-munte, trandafir-de-munte, vasc-de-munte) erau preferatii lui Lionel, iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, deoarece se regasesc peste tot in gradina. Aici poti admira specii rare rare de bujori-de-munte, precum si singurul exemplar din Marea Britanie, ce face parte din specia Picea Farreri.

In zona azaleelor, se regasesc specii rare ale acestor flori printre care se numara Notelaea excelsa, Ligustrum lucidum, Trochodendron araliodes, dar si doua exemplare foarte mari de Manglietia insignis.

Padurea Witcher, un spatiu ce poarta numele unei familii de tigani care a locuit aici cu multi ani in urma, este zona in care se regasesc speciile originale de la Exbury. Totodata, o zona speciala este gradina de piatra, unde regasim numeroase soiuri de bujori din zona alpina.

Acces pentru vizitatori

Gradina Exbury este un obiectiv turistic important al Marii Britanii, oameni din toata lumea venind aici sa-i admire frumusetile. Gradina este o destinatie populara pentru localnici, turisti, pentru nunti si chiar pentru evenimente corporate.

Gradina este situata in New Forest, in apropiere de Beaulieu, la doua ore de mers cu masina de Londra si este deschisa din martie pana in noiembrie si poate fi vizitata zilnic intre orele 10.00 si 16.30.

Taxa de acces este de 70 de lei pentru adulti, 15 lei pentru copii cu varsta intre 3 si 15 ani, copiii sub trei ani beneficiind de gratuitate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului