Gradini spectaculoase

#gradina Las Pozas #Las Pozas #gradini spectaculoase #amenajare gradina #mexic

Gradina Las Pozas, un colt de rai in jungla mexicana

O gradina ce pare suprarealista a prins viata in mijlocul junglei mexicane, unul dintre putinele locuri de pe pamant unde mana omului nu a stricat farmecul dat de salbaticia locului. Pe mai bine de opt hectare, florile exotice, cascadele si bazinele artificiale se imbina, culmea!, perfect cu statui si structuri din beton.

Gradina „Las Pozas” a fost creata la initiativa poetului Edward James care, dupa Al Doilea Razboi Mondial a cumparat o imensa plantatie de cafea pe care isi propusese sa o transforme intr-un colt de rai pe pamant. James a realizat 36 de sculpturi aproape ireale, dar si alte structuri inedite din beton si piatra.

La intrare, te intampina doua porti masive din bucati intregi de beton denumite de excentricul poet Portile Sfintiilor Petru si Paul. De-o parte si de alta, betonul innegrit odata cu trecerea timpului intra intr-un puternic contrast cu verdele aprins al plantelor salbatice crescute peste inaltimea omului. Printre vegetatia luxurianta isi face loc mai apoi un rau cu ape lipezi, de un verde smarald perfect, iar mai sus, o cascada de cativa metri iti taie rasuflarea.

Oamenii locului spun ca Edward James a denumit mai tarziu acest loc chi „Raiul pe pamant”, dovada ca, in inima gradinii, a construit asa-zisa „Stairway to the Sky” (scara spre cer – n.r.), o coloana din beton inconjurata de scari si atat de inalta incat daca ajungi in varf ai senzatia ca poti atinge norii.

Inaintand prin jungla, gasesti „Casa Domnului Eduardo”, o constructie din bamus si piatra imprejmuita de arbori inalti, ridicata in memoria unui prieten de-al sau.

Impresionant este si castelul din lemn de bambus care se inalta maiestuos in partea de sus a gradinii. Urmeaza apoi alte doua pagode cunoscute sub numele de „Casa cu trei etaje” si „Un acoperis ca o balena".

Din 2007, gradinile sunt administrate de fundatia Fondo Xilitla. „Las Pozas” sunt deschise in fiecare zi de la ora 9.00, pana seara tarziu, cand ultimii vizitatori decid sa paraseasca frumoasele gradini. Cel mai potrivit moment al anului pentru a vizita „Las Pozas” este in luna august, cand in zona sunt multe evenimente culturale si festivaluri.

Sursa foto: wesaidgotravel.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare