Gradinile Bagh-e Fin sunt localizate in orasul Kashan din Iran. Gradinile care se intind pe o suprafata de 2,3 hectare sunt unele dintre cele mai faimoase gradini Persane.

Minunatele gradini cu piscine au fost construite de Shah Abbas I, constituind o viziune clasica a Paradisului Persian. Constructia gradinilor a fost finalizata in anul 1590. Incepand din anul 2011 gradinile Bagh-e Fin au devenit proprietate a Patrimoniului Universal UNESCO.

Desi sunt localizate in mijlocul desertului, gradinile Bagh-e Fin adapostesc multe piscine si fantani. Pentru a le alimenta cu apa, a fost contruita o conducta speciala, ce aduce apa de la un izvor aflat pe dealul din aproapiere.

Mai mult, gradina este faimoasa pentru ansamblul de irigatii. Intreaga gradina este strabatuta de canale cu apa. Interesant din punct de vedere tehnic este faptul ca instalatiile au fost concepute in asa fel incat apa sa se scurga in rezervor si sa iasa prin alte parti, fantanile functionand doar pe baza gravitatiei.

Pe langa sistemul ingenios de irigatii, aici poti admira numerosi pomi fructiferi precum: migdali, meri, ciresi, pruni dar si plante decorative precum liliac, trandafiri, iazmin, narcise, violete sau lalele.

Surse foto: wikipedia.org, orujtravel.com, fouman.com, gardenvisit.com, behrah.com

  •   2016-04-06
  •  

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din gradini-spectaculoase

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.