Gradini spectaculoase

#bahai #gradinile bahai #gradini spectaculoase #gradina botanica #israel

Gradinile Bahai, a opta minune a lumii!

Gradinile Bahai din Haifa, al treilea oras ca marime din Israel, sunt o adevarata minune. Acestea se intind la poalele Muntelui Carmel, la Marea Mediterana si sunt suspendate deasupra soselei Haziyonuth.Gradinile Bahai din Haifa sunt printre cele mai vizitate gradini din lume, anual atrag sute de mii de turisti.

Gradinile, centrul religiei Bahai

Proiectate de arhitectul Fariborz Sahba, gradinile reprezinta altarul credinciosilor Bahai, religie care aduna peste cinci milioane de adepti. Mormantul lui Bab, initiatorul acestei credinte se afla chiar in mijloc, are 40 de metri patrati si este acoperit de 14 mii de tigle din aur, de aici si numele de Domul aurit. Mormantul este inconjurat de 18 terase dispuse in noua cercuri concentrice reprezentand cei 18 discipoli ai Profetului Bab.

A opta minune a lumii

Terasele sunt amenajate in trepte, acoperite cu palmieri, chiparosi si alte specii de plante mediteraneene, fantani, sculpturi si pajisti pline cu flori multicolore, iar arhitectura si simetria perfecta ii da locului pe buna dreptate un aer de unicitate. Aleile pietruite sunt flancate de pajisti de un verde perfect, de parca ar fi desenate, iar din loc in loc gasesti sculpturi din marmura. La tot acest peisaj care se intinde pe nu mai putin de 200 de mii de metri patrati se adauga privelistea spre Marea Mediterana. 14 ani i-a luat lui Farbiroz sa termine lucrarile .

Tinuta decenta in timpul vizitei

Primii turisti au vazut minunea din Haifa abia in anul 2001. Pana atunci gradinile au fost inchise publicului. Nu se plateste la intrare pentru ca intretinerea gradinilor se face din banii donati de credinciosi. Accesul este permis de la ora 9, numai dupa controale riguroase ale paznicilor, iar tinuta decenta este obligatorie. La miezul zilei, pentru ca este ora de rugaciune, gradinile din jurul Domului se inchid, restul teraselor la ora 17. Mare atentie, gradinile nu pot fi vizitate decat de la poalele muntelui in sus, niciodată invers ca sa nu intorci spatele Doumului, unde sunt ramasitele profetului Bab.

Din anul 2008, Gradinile Bahai sunt incluse in patrimoniul universal Unesco.

Sursa foto: khongthe.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului