Gradini spectaculoase

#gradinile shalimar #gradini spectaculoase #pakistan #amenajare gradina #gradina

Gradinile Shalimar din Pakistan, un loc de vis din care sa te inspiri pentru decorarea gradinii

Gradinile Shalimar au fost contruite de imparatul Shah Jahan in Lahore, Pakistan. Constructia gradinii a inceput in anul 1641, lucrarile fiind finalizate in 1642. Gradina a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1981.

 

Parcul masoara 658 m lungime, pe directia nord-sud, 258 m latime, si este dispus in trei trepte, situate la aproximativ 4-5 metri inaltime una de alta, fiecare avand o semnificatie diferita:

  • Treapta de sus este denumita Farah Baksh, ceea ce inseamna Sensul Placerii;
  • Treapta de mijloc este denumita Faiz Baksh, ceea ce inseamna Sensul Bunastarii;
  • Treapta de jos este denumita Hayat Baksh, ceea ce inseamna Sensul Vietii.

In intreaga gradina exista 410 gradini. Dintre acestea 105 sunt situate pe treapta de sus, 152 pe treapta de mijloc si 153 pe treapta de jos. De asemenea, gradiile adapostesc si 5 cascade. Aceste fantani si cascade sunt o adevarata oaza de racoare in verile caniculare, cand temperaturile pot ajunge uneori pana la 49oC.

Gradina adaposteste si numeroase cladiri printre care pavilioanele Sawan Bhadun, camerele de dormit Khwabgah, baia regala Hammam sau locurile de odihna Aramgah.

Gradinile adapostesc si numerosi pomi printre care: migdali, meri, piersici, caise, pruni, cirese sau mango, precum si numerosi arbusti.

Pentru irigarea gradinilor arhitectii au transportat un canal din Rajpur, de la o distanta de peste 160km.

Pentru irigarea gradinilor, constructorii au fost nevoiti sa transporte un canal din Rajpur (Madhpur din India moderna), de la o distanta de peste 160 km. Acest canal numit in traditie Shah Nahar (Canalul Regal), alimenteaza cu apa atat grandiosul bazin de marmura cat si cele 410 fantani de pe terase. Sistemul ingenios reprezinta chiar si in zilele noastre o provocare pentru inginerii care se straduiesc sa desluseasca principiile de functionare.

In prezent, Gradinile Shalimar sunt un punct de interes turistic in zona. Acestea au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru amenajarea oricarei gradini.

Surse foto: jtdytravels.com, holidaymango.tumblr.com, worldfortravel.com, blaineharrington.photoshelter.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului