Aproape nebagata in seama de multi calatori indragostiti de meleagurile Italiei, Gradina Heller este una din miniaturalele bijuterii verzi ale peninsulei si o adevarata mandrie a localnicilor din Gardone Riviera. Gradina botanica Heller a servit si ca decor in cateva din filmele lui Visconti, iar povestea ei ar merita sa fie la fel de bine ecranizata.

 

Gradina nascuta dintr-un vis

Micul orasel de pe malul lacului Garda s-a trezit la inceputul secolului trecut gazda unui personaj destul de ciudat, Arthur Hruska, dentist al tarului Nicolae al II-lea si un botanist amator indragostit de flora tropicala. Intre 1910 si 1971, anul mortii sale, Hruska a amenajat o gradina botanica cu iz tropical in imediata apropiere a oraselului Gardone Riviera.


Sursa foto:tripadvisor.com

Acum, creatia sa este una dintre cele mai renumite gradini botanice private din Italia, de administrarea ei ocupandu-se o fundatie infiintata de artistul Andre Heller.

Orientul Italiei

Beneficiind de clima temperata, plantele tropicale ale lui Hruska s-au dezvoltat perfect in gradina botanica din Gardone Riviera, iar statuile decorative in stil asiatic adaugate dupa 1970 au transformat locul intr-un paradis oriental in mijlocul Italiei.

Sursa foto:tripadvisor.com

Inclusiv un crang de arbusti de bambus creste in interiorul gradinii, in timp ce palmierii, plantele cataratoare, jocurile de apa si ornamentele tipice amenajarilor peisagistice din Asia dau o imagine feerica acestui loc neobisnuit.


Sursa foto:bresciatourism.it

Expozitii inedite

Pe langa rolul recreativ pentru localnici si turistii care sosesc in Gardone Rivera, Gradina Heller este si un important centru expozitional din zona. Si pe cat de uimitoare se arata gradina exotica din peninsula italiana, pe atat de neobisnuite sunt conferintele si expozitiile gazduite de aceasta. In afara show-urilor de flori sezoniere, anual, in septembrie Gradina Heller este gazda unui show inedit in care plantele si fructele folosite in gastronomia antica sunt prezentate gradinarilor amatori si peisagistilor profesionisti.

Sursa foto:bresciatourism.it

De altfel, in aceeasi perioada gradina botanica gazduieste si Intalnirea Internationala a profesinistilor din domeniul amenajarilor peisagistice. Pentru vizitatori, Gradina Heller isi tine deschise portile intre martie si octombrie, pretul de intrare fiind de 10 euro/adult si 5 euro pentru copii.

Sursa foto: geo.de
 

  •   2015-01-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii