Gradina Botanica Canario Viera y Clavijo, mai este cunoscuta si sub denumirea de Gran Canaria. Gradina este situata la sapte kilometri de capitala insulei, Las Palmas si este una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Insulele Canare.

Aceasta gradina botanica se intinde pe o suprafata de 27 de hectare si le ofera turistilor una din cele mai fumoase privelisti din lume. Gradina Viera y Clavijo adaposteste peste o mie de specii de arbori si plante.

Denumirea de Viera y Clavijo a primit-o in onoarea spaniolului Jose Viera y Clavijo (1731–1813), cel care a avut initiativa de a porni proiectul si l-a si fondat. Dupa aceea munca de a pune proiectul pe picioare i-a revenit botanistului Erik Ragnar Svensson (1910–1973), care si-a dedicat multi ani din viata pentru a ingriji plantele existente si pentu a aduce noi si noi specii de plante.

"Viera y Clavijo" honor the pioneering Spanish cleric and scholar Jose Viera y Clavijo (1731–1813), who attempted to found a botanical garden in the Canary Islands in the late eighteenth century.

Lucrarile de populare a gradinii botanice cu plante au inceput in 1952, iar gradina a fost deschisa oficial in anul 1959.

Gradina botanica Viera y Clavijo este impartita in x divizii, dupa cum urmeaza:

  • "Gradina Insulei" (Jardín de las Islas)
  • "Gradina Cactusilor si a plantelor suculente" (Jardín de Cactus y Suculentas), unde exista aproximativ 10,000 de plante
  • "Gradina Ornamentala Macaroneziana" (Jardín Macaronésico Ornamental)
  • "Gradina Ascunsa” (El Jardín Escondido), unde exista si sere

De mentionat sunt si Gradina de Pini, si Padurea de Laur. La „Fantana Magilor” (La Fuente de Los Sabios) sunt onorati toti cei care au descoperit si descris flora Insuleleor Canare.

In anul 1983 gradina a reusit sa infiinteze o banca de seminte de la peste 400 de specii diferite de copaci, urmand apoi sa infiinteze si o banca pentru conservare plantelor pe cale de disparitie.

Un numar mare de plante au fost identificate si descrise de catre botanisti si au fost asociate gradinii in ultimii ani. Gradina a contribuit la protejarea plantelor amenintate cu disparitia. Astfel, gradina beneficiaza de o librarie, un ierbar, laboratoare si publica periodic jurnalul "Botanica Macaronésica".

Gradina este deschisa vizitatorilor intregul an.

  •   2015-08-14
  •  

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din gradini-spectaculoase

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.