Legume

#curiozitati #legume #ceapa #gradina

10 lucruri interesante despre ceapa

Stiai ca lucratorii care au cladit piramidele au fost platiti in ceapa si ca la descoperirea mormantului lui Tutankhamon s-au gasit dovezi resturi de ceapa? Ceapa constituia un element important din alimentația de baza la romani. De altfel, legionarii romani au fost cei care au contrubuit la raspandirea cepei in Europa centrala. Iata si alte lucruri interesante despre aceasta planta:


1 Ceapa este a fost cultivata ca planta medicinala, condiment si ca leguma inca de acum 5.000 de ani. In Egiptul Antic planta era oferita zeilor sub forma de ofranda.


2 Celulele din ceapa contin o substanta chimica pe baza de sulf care irita ochii si nasul.

Atunci cand tai ceapa, odata ce leguma intra in contact cu aerul, aceasta substanta se elibereaza si determina o reactie chimica ce provoca usturimi ochilor si te face sa lacrimezi.


3 Un truc bun pentru a nu lacrima atunci cand tai ceapa este sa o tii in frigider timp de mai multe ore inainte de a o curata sau sa o bagi in congelator timp de circa 15 minute.

Sulfatilor le va fi mult mai greu sa se evapore.


4 Dupa ce ai consumat ceapa, pentru a scapa de miros este bine sa consumi patrunjel.

Si cafeaua sau menta amelioreaza respiratia urat mirositoare.


5 In vremea epidemiilor, ceapa era folosite pentru calitatile sale antiseptice.


6 In cel de-al doilea razboi mondial, pasta de ceapa era folosita pentru a reduce durerile si pentru a accelera vindecarea ranilor soldatilor.


7 Supa de ceapa este populara inca din timpul romanilor. De-a lungul istoriei, supa de ceapa a fost privita ca o mancare a saracilor, intrucat ingredientul principal, ceapa, se gasea din belsug si era usor de cultivat.


8 Versiunea moderna a supei de ceapa provine din Franta, din secolul al XVII-lea si contine supa de vita, ceapa caramelizata si crutoane de paine.

9
Ceapa coapta trateaza degeraturile, negii si furunculoza in timp ce sucul obtinut prin raderea unei cepe se foloseste pentru masarea zonelor afectate de intepaturi de insecte .


10 Cojile de ceapa galbena uscate se foloseau pentru a vopsi in galben ouale pentru Pasti. Cojile de ceapa rosie macerate in apa timp de 5 zile si apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea matasii si oualor in rosu, portocaliu sau maro.

  •   2011-04-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din legume

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii