Legume

#plantare legum #legume gradina #gradina de legume #legume

5 legume nutritive pentru gradina ta. Iata ce trebuie sa cultivi neaparat

Legumele sunt aur pentru sanatate, dar cand nu ai spatiu sa cultivi tot ce iti doresti, este greu sa te hotarasti ce sa cresti in gradina. Un criteriu de selectie ar putea fi cantitatea de nutrienti. Iata care sunt cateva dintre legumele cele mai bogate in vitamine si minerale, pe care le poti cultiva in gradina ta.

Spanacul

Spanacul are un continut ridicat de acid folic, fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, iar printre vitamine se numara vitamina A, B2, B12 B6, C, E si K. In plus, mai contine clorofila, beta-caroten si luteina. Este recomandat pentru anemie, afectiuni cardiace sau hipetensiune si intareste sistemul imunitar.

Spanacul poate fi cultivat la sfarsitul lui martie sau inceputul lunii aprilie pentru a fi recoltat vara, de preferinta in soluri alcaline, la o adancime de 3-5 cm. De asemenea, pentru o recolta de toamna, acesta poate fi cultivat la inceputul lunii august.

Morcovul

Morcovii sunt plini de fibre, vitamine si minerale. Datorita continutului mare de vitamina A, care ajuta in procesul de crestere, este printre primele legume recomandate pentru hrana bebelusilor.

Se cultiva dupa ce trece inghetul (soiurile precoce) pana la jumatatea lunii iulie (soiurile tarzii). Acestia se cultiva pe randuri, la o adancime de 2 centimetri. Au nevoe de un sol afanat si usor pentru a creste drepti.

Salata verde

Salata verde nu contine calorii si este foarte bogata in vitamina C. In plus, poate fi asociata aproape oricarui fel de mancare, fiind de mare folos in gradina.

In cazul in care in luna februarie sunt anuntate temperaturi blande, salata verde poate fi cultivata la inceputul lunii. Semintele de salata verde se cultiva la distante de 14-20 cm intre ele, astfel incat sa se dezvolte armonios.

Cartoful

Cartoful contine vitaminele A, C, E si complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B12) si acid folic. Nutrientii se pastreaza, insa, daca sunt fierti sau copti.

Cartofii se planteaza in gradina in luna martie, dupa ce pamantul s-a dezghetat. Planteaza-i intr-o zona luminoasa, la o adancime de 10 cm. Acestia se dezvolta foarte bine intr-un sol lutos, usor acid.

Rosia

Rosia este denumita si elixirul tineretii datorita proprietatiilor sale antioxidante. Sunt bogate in potasiu, vitaminele A, C si K, fier si calciu si chiar fosfor. De asemenea, poate fi aliatul tau numarul unu in curele de detoxifiere.

Intotdeauna, rasadurile se planteaza in gradina numai dupa trecerea inghetului si la o distanta cuprinsa intre 60 si 90 cm, in sol fertil, bine drenat. Pentru a creste armonios, rosiile au nevoie de cel putin 8 ore de soare pe zi.

Sursa foto: forwallpaper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare