Cultivarea bobului
Aceasta leguminoasa este de doua feluri: bobul mic, folosit pentru culturile de pe camp, si bobul mare, utilizat cel mai adesea in gradina de legume.
Desi prefera solul argilos, aceasta planta nu este totusi una pretentioasa. In plus, bobul nu necesita foarte mult ingrasamant, absorbind si fixand azotul din aer, cu ajutorul radacinilor. Daca doresti, totusi, sa accelerezi procesul de coacere al leguminoasei, este recomandata ruperea varfurilor plantei.
Bobul se poate sadi in sol in lunile februarie si martie (pentru cultura de vara) sau toamna, din septembrie pana in noiembrie (pentru cultura de primavara). Aceasta leguminoasa se dezvolta excelent la temperaturi care se situeaza intre 21 si 26 grade Celsius, astfel ca nu ar strica sa o cultivi intr-o zona ferita a gradinii sau chiar intr-un solar ori sera, unde poti controla temperatura.
Sadeste semintele de bob la o adancime de 3-4 cm, pastrand o distanta de aproximativ 10 cm intre ele. Planta atinge maturitatea dupa circa 80-90 de zile. Dupa recoltare, vrejul de bob poate fi scurtat pana la o dimensiune de aproximativ 5 cm - astfel, exista sansa ca leguminoasa sa dezvolte pastai pana toamna tarziu.
Boli si daunatori
Afidele negre par sa prefere aceasta leguminoasa, insa taierea varfului plantei - zona in care acesti daunatori se aduna adesea - va descuraja aparitia lor. Trebuie spus ca bobul poate fi afectat de boli fungice, de care il poti feri evitand sa plivesti ori sa efectuezi alte lucrari de intretinere cand solul si planta sunt umede (dupa ploaie, udare etc.).
Valorile nutritive ale bobului
Bobul are o deosebita valoare nutritiva, fiind o leguminoasa indragita in bucataria mediteraneana. Ii poti utiliza nu doar pastaile, ci si florile si frunzele. Boabele sunt bogate in saruri minerale, proteine, calciu si fier, in timp ce pastaile au un continut ridicat de apa, proteine, grasimi si vitaminele B si C. In plus, bobul contine fibre, fiind adesea recomandat in curele de slabire.
Sursa foto: funpoper.com