Legume

#legume #legume gradina #bolile fasolei #boli legume

Bolile fasolei: cauze frecvente si prevenire

Fasolea este una dintre legumele preferate ale romanilor, pentru ca este satioasa si costa destul de putin. Spre deosebire de alte legume din gradina, fasolea nu este atat de sensibila. Isi revine destul de repede in cazul in care apar fenomene meteo extreme, dar pana si ele se inclina in fata anumitor boli specifice speciei.

Phaseolus vulgaris face parte din familia Fabaceae si a fost descoperita acum mai bine de 8000 de ani. In prezent, in lume exista in jur de 30.000 de soiuri de fasole, dintre cele mai variate. Alba, neagra, rosie, rozalie, verde sau pestrita, fasolea este de nelipsit din toate bucatariile lumii.

Din pacate pentru gradinari, fasolea se poate imbolnavi tocmai cand este mai frumoasa. Iata care sunt principalele boli ale acestei legume si cum le poti preveni.

Semintele nu incoltesc

Semintele de fasole au nevoie de caldura pentru a incolti. Daca plantezi semintele intr-un sol rece, ce ajunge la o temperatura de 10-15 grade Celsius, fasolea ta va putrezi inainte sa apuce sa germineze. Nu planta fasolea decat in momentul in care te-ai asigurat ca solul este suficient de incalzit.

O alta cauza care impiedica incoltirea semintelor de fasole este solul uscat. Fragilele seminte nu pot razbte prin solul uscat si mor inauntru. Uda constant pamantul si adauga putin compost, pentru a-i oferi un plus de nutrienti.

Mozaicul comun la fasole

Mozaicul comun la fasole este cauzat de un virus care se transmite de la an la an prin samanta de fasole infectata. In natura, virusul este raspandit de afide.

Plantele afectate de mozaicul comun raman mici, infloresc slab, iar fructele sunt deformate. La nivelul frunzelor se pot observa pete de culoare verde deschis.

Pentru a evita imbolnavirea fasolei, este recomandat sa cultivi soiuri rezistente, sa combati afidele din gradina si sa elimini plantele bolnave. Foloseste doar seminte de fasole sanatoase.

Arsura comuna a fasolei

Arsura comuna a fasolei se manifesta atat la nivelul tulpinii, cat si pe frunze si pastai. Poti identifica aceasta boala daca observi pete mici, colturoase, inconjurate de o zona de culoare verde deschis. In cateva zile, petele capata o nuanta brun-roscata.

Cultiva doar soiuri sanatoase si rezistente si ocupa-te de igiena culturala, adica de adunarea si distrugerea resturilor de plante dupa recoltare.

Patarea unghiulara a frunzelor de fasole

Aceasta boala se manifesta pe frunze si la nivelul pastailor. In general, boala apare in luna iulie. Pe frunze apar pete mici, cenusii sau brune, iar in dreptul lor se observa multe puncte brune mici.

Pentru a evita contactarea acestei boli, este recomandat sa rotesti cultura si sa revii pe acelasi teren dupa ce putin 3 ani. Aduna si distruge resturile de plante ramase pe camp dupa recoltare.

Antracnoza fasolei

Antracnoza fasolei apare pe toate organele plantei, in toate fazele de dezvoltare. Boala, ce poate duce la moartea plantelor, se manifesta prin pete circulare sau neregulate de culoare brun-galbuie, dispuse de-a lungul nervurilor.

Pe pastai, petele se inmultesc si fuzioneaza, atacand inclusiv fructele. Ciuperca ce cauzeaza aceasta boala se transmite prin semintele bolnave sau se gaseste in resturile de plante atacate, ramase pe camp.

Pentru a preveni antracnoza fasolei , foloseste seminte neinfectate la semanat si roteste cultura. Abia peste 3-4 ani mai poti cultiva fasole in acelasi loc.

Foto: caes.uga.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului