Vrei sa patrezi cartofii intreaga iarna fara ca acestia sa se strice? Atunci este important sa ii culegi la timp si sa ii depozitezi corespunzator. Iata tot ce trebuie sa stii despre culesul lor.

Cand este perioada optima pentru a-i culege

Sezonul de culegere al cartofilor incepe la sfarsitul lunii august si se incheie in momentul in care temperaturile scad sub 0 grade in timpul noptii. Perioada poate varia mult de la un an la altul in functie de conditiile meteo.

Poti incepe sa culegi cartofii in momentul in care observi ca tulpina acestora este aproape uscata.

Nu ii culege mai devreme deoarece nu sunt complet maturizati.

Este de preferat sa culegi cartofii intr-o zi in care pamantul este cat mai uscat.

Cum culegi cartofii

Pentru a culege cartofii din gradina vei avea nevoie de o lopatica. Sapa cu grija in jurul plantei pana ajungi la radacina, apoi, pe cat posibil indeparteaza pamantul cu mana, pentru a nu taia cartofii cu lopatica. Este o procedura de durata, insa este cea mai sigura si utila in cazul in care nu ai plantat cartofi pe o portiune mare de teren.

In caz contrar, ajuta-te de o sapa si o lopata. Sapa cu grija pamanatul din jutul plantei si incearca sa o smulgi cu mainile. Daca nu poti sau radacinile sunt extinse pe o portiune mare scoate cu grija cartofii din pamant cu ajutorul unei furci.

Indeparteaza pamantul de pe cartofi si pune-i in cosuri, ladite sau galeti cu ajutorul carora sa ii poti cara in magazie.

Cum ii depozitezi

Dupa ce i-ai cules, verifica fiecare cartof si pune-i deoparte pe cei stricati si pe cei pe care i-ai taiat sau zgariat in timpul culegerii. Pe acestia din urma este indicat sa ii consumi cat mai repede. In schimb pe cei stricati ii poti transforma in ingrasamant pentru gradina.

Pune restul cartofilor pe ziare, intr-un singur strat si lasa-i sa stea asa timp de o zi doua, intr-un loc uscat, racoros si intunecos. Dupa ce se vor usca complet ii poti depozita in ladite curate.

Tine mine, pentru a nu se strica pe timpul iernii este foarte important sa ii tii intr-un loc uscat ferit de inghet si umiditate.

Sursa foto: harvesttotable.com

  •   2015-08-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din legume

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii