Legume

#rasaduri gogosari #plantare gogosari #rasaduri ardei #plantare ardei #ardei capia #plantare legume # ardei grasi #ardei iuti #gogosari #plantare #legume

Cand si cum se planteaza ardeii si gogosarii, si ce trebuie sa stii despre ingrijirea lor

Ardeii grasi, capia, dar si cei iuti, precum si gogosarii au aceleasi nevoi. Plantarea si cresterea acestora nu este greoaie, insa trebuie sa le acorzi timp si atentie. Iata tot ce trebuie sa stii despre plantarea ardeilor si gogosarilor.

Perioada de plantare a rasadurilor de ardei si gogosari

Pentru o cultura timpurie, primele seminte pentru obtinerea rasadurilor de ardei si gogosari pot fi plantate pana la mijlocul lunii februarie, urmand ca rasadurile sa fie plantate apoi in sere. Rasadurile pentru culturile ce vor fi puse direct in gradina, pot fi plantate pana la mijlocul lunii martie. Rasadurile de ardei sau gogosari pot fi replantate in gradina sau in sera dupa 60-65 de zile de la plantare.

Plantarea semintelor pentru obtinerea rasadurilor de ardei si gogosari

Plantarea rasadurilor de ardei si gogosari se face in interior, unde temepratura nu scade sub 20 de grade Celsius. Semintele pot fi plantate in ladite de lemn sau jardiniere, umplute cu pamant de flori, nisip si pamant de gradina. Amestecul trebuie sa fie obtinut din patru parti pamant de fori, trei parti pamant de gradina si o parte nisip.

Niveleaza solul si realizeaza brazde de aproximativ doi centimetri adancime. Planteaza semintele de la un capat la altul si acopera cu pamant. Uda solul bine, insa nu in exces. Intre randuri lasa o distanta de aproximativ 4-5 centimetri.

Pe masura ce rasadurile de ardei si gogosari incep sa creasca aceastea vor trebui rarite si apoi transplantate in containere mai mari. Totodata, plantele care nu cresc suficient, se ofilesc sau se imbolnavesc trebuie indepartate rapid, pentru a nu le afecta pe cele sanatoase.

Rasadurile trebuie amplasate intr-o incapere luminoasa, in dreptul ferestrei. Daca nu le poti asigura lumina directa, foloseste un neon special care sa le ofere lumina de care au nevoie pentru a creste.

Transplantarea rasadurilor de ardei si gogosari

Pe masura ce cresc, rasadurile de ardei si gogosari trebuie mutate in containere speciale, pentru a avea loc sa se dezvolte. Acest lucru se face aproximativ 20 de zile de la incoltire, cand plantele au deja doua frunze. Plantele se vor muta cu grija in ghivece incapatoare sau in pahare de plastic, individuale. Asigura-te insa ca toate recipientele pe care le folosesti au gauri de drenaj al apei.

Uda periodic rasadurile pentru a creste suficient, astfel incat in aprilie sa poata fi mutate in gradina. Acestea trebuie tineute in continare la o temperatura de 15-20 de grade Celsius si au nevoie de multa lumina, in caz contrar se vor ofili.

Plantarea rasadurilor de ardei si gogosari in gradina

Ardeii si gogosarii pot fi plantati in gradina in momentul in care temperatura solului nu scade sub 15 grade Celsius. Acest lucru se intampla, in general, la finalul lunii aprilie.

Plantarea rasadurilor se face la o distanta de 50 cm intre plante si 70-100 cm intre randuri.

Se sapa gropi adanci pentru fiecare rasad in parte, astfel incat plantele sa poata fi introduse in col cu tot cu pamantul in care au crescut pana acum. Inainte de a planta ardeii sau gogosarii, se uda bine fiecare groapa cu apa. Specialistii recomanda sa se planteze doua fire in acelasi loc, deoarece in momentul in care cresc plantele se sprijina unele de altele si produc o recolta mai bogata. Acopera locul liber cu pamant si taseaza-l usor cu palma.

Luminozitate

Atat ardeii cat si gogosarii au nevoie de mult soare. Asigura-te asadar, ca plantezi legumele in locuri insorite, unde se pot bucura de lumina din belsug. Fereste-te sa le plantezi in locuri umbrite de copaci sau plante care cresc mai inalte.

Udarea ardeilor si gogosarilor

Imediat dupa plantare, in dreptul fiecarei plante sau grup de plante(daca alegi sa plantezi doua fire) se va turna un litru de apa. Plantele nu se vor mai uda in urmatoarele doua saptamani pentru a se fixa in pamant.

Apoi, in functie de climat si de precipitatiile de peste an, ardeii se vor uda o data la doua-trei zile, in special in perioadele secetoase. In cele ploioase udarile se raresc in functie de necesitati.

In momentul in care plantele incep sa rodeasca, cantitatile de apa trebuie sa creasca.

Este recomandat ca udarea ardeilor si gogosarilor sa se faca seara, la apus, sau dimineata foarte devreme, inainte de rasarit, cu apa la temperatura solului, nu apa rece direct din put.

Atentie! Udarea ardeilor si gogosarilor se face la radacina. Apa nu se aplica si pe tulpina sau pe frunze, deoarece se pot mana.

Curatarea solului

Curata in permanenta solul de buruieni, deoarece acestea consuma o mare parte din apa si substantele necesare ardeilor si gogosarilor. Solul are nevoie si de una, doua sapari pe luna, pentru a-l afana, dar si pentru a distruge plantele invazive.

Buruienile ce cresc lanaga tulpina legumelor trebuie indepartate cu grija, pentru a nu afecta radacinile ardeilor sau gogosarilor.

Boli si daunatori

Atat ardeii cat si gogosarii pot fi afectati de boli si daunatori precum: mana, patarea bacteriana, fainarea, putregai, antracnoza, musculita alba, paianjenul rosu, paianjenul lat, paduchele verde, afide, gandaci de colorado, etc. Pentru combaterea acestor agenti de daunare se pot folosi fungicide de contact si fungicide sistemice, ce pot fi cumparate din magazinele de specialitate.

Recoltarea ardeilor si gogosarilor

Ardeii grasi pot fi recoltati incepand cu prima decada a lunii iulie. In schimb, la ardeiul lung si gogosari recoltarea incepe in luna august. Recoltarile se fac in functie de necesitati, treptat, pe o peroada indelungata. De regula, ardeii si gogoarii dezvolta roade pana toamna tarziu, la caderea brumei.

Sursa foto: handyhometips.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare