Legume

#plantare radacinoase #plantare legume #pastarnac #gradina #telina #morcov #plantare #patrunjel #radacinoase

Cand si cum se planteaza radacinoasele: morcov, telina, pastarnac si patrunjel

Radacinoasele sunt usor de plantat si nu au nevoie de ingrijiri speciale, cum se intampla in cazul altor legume. In plus, acestea nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina fie ca le plantezi pentru propriul consum sau pentru vanzare.

Perioada de plantare a radacinoaselor

Semintele de morcov, telina, pastarnac si patrunjel (radacina) se planteaza direct in gradina, in luna martie, dupa ce pericolul inghetului trece.

Patrunjelul pentru frunze se planteaza esalonat incepand din martie pana in august, pentru a te bucura mereu de frunzele proaspete.

Plantarea radacinoaselor

Radacinoasele se planteaza direct in gradina, din seminte.

Morcovii, pastarnacul si patrunjelul se planteaza la o distanta de 30-40 cm intre randuri si 5 cm intre plante. Pentru telina trebuie sa lasi o distanta mai mare, de aproximativ 70-80 cm intre randuri si 30-40 cm intre plante, deoarece radacinile acestora cresc foarte mult in volum.

In locurile destinate morcovilor este indicat sa amesteci solul cu nisipi. Acestia vor creste mult mai frumosi si vor fi mai sanatosi.

Curatarea solului

Curata in permanenta solul de buruieni, deoarece acestea consuma o mare parte din apa si substantele hranitoare din sol, necesare radacinoaselor. Solul trebuie insa sapat cu grija, pentru a nu taia radacinile plantelor. Este recomandata smulgerea buruienilor cu mana, imediat dupa ce ploua, deoarece ies mai usor din sol.

Lumina

Radacinoasele pot fi plantate atat in locuri semiumbroase cat si in locuri insorite. Totul este sa le feresti de locurile in care gradina este umbrita in permanenta. Au totusi nevoie de cateva ore pe zi, de soare pentru a creste sanatos.

Udari

Radacinoasele nu au nevoie de udari, decat imediat dupa plantare, cand se uda fiecare cuib, din abundenta, pentru ca semintele sa incolteasca rapid. Se vor mai uda doar in lunile secetoase de vara, dinimeata devreme, inainte ca soarele sa rasara.

Recoltarea radacinoaselor

Recoltarea radacinoaselor se face treptat, pe masura ce cresc, pentru propriul consum. Cu cat stau mai mult in sol, cu atat vor creste mai mari.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare