Legume

#antioxidanti #cartofi dulci #tuberculi #Cristofor Columb

Cartoful dulce

Cartoful dulce este o leguma putin cultivata in Romania, care are insa o valoare nutritiva exceptionala. Afla cum poti cultiva, ingriji, recolta si utiliza cartofi dulci in gradina ta.



Adusi de Cristofor Columb din American Centrala, cartofii dulci poarta numele stiintific de Ipomoea batatas si sunt mai hranitori decat varietatea europeana de cartof, folosita in bucataria traditionala romaneasca.


Descriere


Cartofii dulci sunt plante cataratoare cu tulpini subterane care produc tuberculi alungiti. Frunzele au forma de inima, iar florile, de culoare alba sau violeta, au petalele lipite.

Tulpinile pot ajunge la o lungime de 50 cm, in timp ce tuberculii, de culoare portocalie, alba, galbena si chiar violeta, au de obicei o lungime intre 10 si 15 cm.


Cultivare si ingrijire


Cel mai bun sol pentru a creste cartofii dulci este cel usor acid, cu un pH intre 5 si 6,5. Cartofii dulci de inmultesc de obicei cu ajutorul tuberculilor, taiati pe jumatate in lungime si pusi in pamant de flori umed. Acopera bucatile cu un strat de cativa centimetri de pamant si pastreaza-le intr-o zona calda si umeda. In cateva zile, vor incepe sa prinda radacini si pot fi plantate apoi in gradina dupa sase saptamani.

Cartofii dulci cresc cel mai bune intr-un mediu fara buruieni, atunci cand sunt plantati la distanta de 30-45 cm unul de altul, zona care va fi umpluta de frunze si tulpini la maturitate. Prefera sa stea la soare intreaga zi, insa in zonele fierbinti si uscate pot avea nevoie de putina umbra dupa-amiaza.

Aceste legume nu necesita ingrasaminte, dupa plantarea intr-un sol bogat in materie organica, nu mai este nevoie sa le oferi substante nutritive. Uda-i in mod reculat, dar nu si in ultimele 3-4 saptamani inainte de recoltare, deoarece tuberculii pot plesni.

Nu recolta cartofii dulci la mai putin de 4 luni de la plantare. Poti incepe sa sapi dupa tuberculi odata de frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. Acest proces necesita multa atentie, deoarece cresc aproape de suprafata solului si coaja este subtire si poate fi lovita si rupta cu usurinta.

Cartofii dulci pot fi atacati de nematozi si de diverse boli. Pentru evitarea acestor probleme se recomanda alegerea unui soi rezistent de cartofi dulci si rotirea culturilor in gradina.


Utilizare culinara


Cartoful dulce este bogat in vitaminele A si C si contine de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele (la aceeasi cantitate). Continutul caloric este de 123 de calorii la 100 de grame de cartof dulce copt, cu coaja.

Continutul ridicat de mangan, cupru, fibre si vitamina B6 face din cartoful dulce o leguma mult mai hranitoare decat varietatile de cartofi traditionale. Valoarea nutritiva este mai mare daca alegi sa coci cartofii in coaja, decat daca ii fierbi.

Aceste legume pot fi gatite in aceleasi modalitati ca si cartoful european, chiar daca gustul lor este mult mai dulce. Sub forma de pireu sau amestecat cu alte legume fierte, cartoful dulce este delicios si hranitor, odata ce te obisnuiesti cu gustul diferit.


Sursa foto: Motherfitness.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului