Legume

#ciuperci #cultivare ciuperci #Pleurotus #ciuperci Pleurotus

Cele mai importante aspecte in cultivarea ciupercilor Pleurotus

Pleurotus ostreatus este una dintre cele mai hranitoare si mai apreciate ciuperci. Cultivarea ei nu este dificila, dar inainte sa devii te bucuri de Pleurotus cultivate chiar de tine, este important sa cunosti cele mai importante aspecte despre aceste ciuperci, cunoscute si ca Pastravul de fag sau Buretele de fag.

Cultura ciupercilor Pleurotus are o istorie de aproximativ 100 de ani, timp in care s-au dezvoltat mai multe metode eficiente de crestere a acestor bureti. Pentru a obtine o recolta buna, este recomandat sa tii cont de mai multe sfaturi ale specialistilor.


Cumpara miceliu Pleurotus autohton, produs in laborator

Recoltarea miceliului din natura este riscanta, deoarece acesta este adesea contaminat cu mucegaiuri sau chiar cu sporii altor ciuperci. Pentru cele mai bune rezultate, cumpara miceliu de Pleurotus ostreatus cat mai proaspat, produs in laborator. Contaminarea miceliului sau a substratului cu mucegai verde sau insecte duce la scaderea productiei si calitatii ciupercilor Pleurotus.


Alege substratul potrivit

Existe numeroase tehnici de cultivare a ciupercilor Pleurotus, dar cele mai simple si mai potrivite pentru incepatori sunt cresterea pe butuci si cultivarea in saci.

Pe butuci, ciupercile Pleurotus cresc cel mai bine pe lemn de esenta moale proaspat taiat. Butucii recomandati sunt cei de foioase, de la fag si stejar pana la plop si salcam.

Cresterea in saci necesita o pregatire mai atenta a substratului, inclusiv tratare termica si inoculare. Poti opta pentru paie de graminee, rumegus din lemn de foioase si chiar stiuleti de porumb.


Ofera conditiile de mediu potrivite

Pentru a cultiva de Pleurotus ostreatus, ai nevoie de o camera in care sa poti controla temperatura si umiditatea aerului. Ciupercile Pleurotus cresc mai incet la temperaturi prea scazute, mai mici de 12 C, si sunt ucise la temperaturi de peste 35 C.


Foloseste masca de protectie

Cand ciupercile ajung la maturitate, numarul ridicat de spori poate cauza probleme respiratorii crescatorului. Foloseste intotdeauna masca de protectie, pentru a elimina riscul unei iritatii a cailor respiratorii sau chiar al aparitiei unei alergii la spori.

Sursa foto: Zanaravo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare