Legume

#ardei iute #legume #plante

Clasificarea ardeilor iuti

Ardeii iuti se pot clasifica in mai multe categorii, dar una dintre cele mai uzuale "repartizari" este data de forma si gustul lor. In anul 1912, farmacistul Wilbur Scoville a inventat un test care putea sa masoare iuteala ardeilor, diluand fructul plantei pana cand "caldura" era perceputa pe limba.

Punctajul Scoville este masurat in multiplul de 100, farmacistul reusind sa evalueze ardeiul gras cu un punctaj de 0, iar ardeiul iute japonez cu un punctaj de 20.000 de scara Scoville. Urmatoarea "lista" contine 11 dintre cele mai cunoscute categorii de ardei iuti , clasificati dupa forma fructelor si iuteala/caldura pe care o "emana".
 

Ardeii asiatici/Thai: mici, subtiri, au fructe inguste, care pot avea culori de verde si rosu, au un grad foarte ridicat de iuteala (intre 8.000 si 60.000 de unitati Scoville). Ardeii Thai sunt plante care arata bine si produc foarte multe fructe. Acestia se folosesc crude/proaspete sau uscate la diferite mancaruri de curry, sosuri de marinat sau supe.
 

Ardeii Cayenne: lunguieti, curbati cu o textura ridata a fructului, sunt de obicei verzi, dar pot fi gasiti si in variante de galben sau chiar mov. Acesti ardei au un grad mediu de iuteala (intre 5.000 si 60.000 unitati Scoville). Soiul Super Cayenne este mult mai iute. Aceasta varietate se recolteaza cand are culoare rosie, este consumant proaspat sau uscat (pentru a condimenta sosuri de marinat, pizza, ciorbe, supe si mancaruri de curry).
 

Ardeii Chile/Anaheim/ New Mexico /Paprika/Pasilla: lunguieti si conici, cu pereti ai fructului destul de subtiri, in culori de verde si rosu, acesti ardei au si ei un nivel mediu de iuteala (intre 1.000 si 8.000 unitati Scoville). Multe dintre varietati cresc in climatul mai racoros din nord. Aceste soiuri au un gust mai vag de iuteala si se folosesc mai ales in mancaruri, copti sau umpluti. Cand sunt culesi rosii, ardeii iuti din aceasta specie sunt foarte buni atunci cand se usuca. Soiul Paprika are un gust foarte puternic, iar ardeii uscati se potrivesc foarte bine drept garnituri la ciorbe.
 

Ardeii Habanero: acesti ardei au forma unui felinar, sunt de dimensiuni mici, au peretii fructului foarte subtiri si poseda un gust fructat, dar foarte iute (intre 8.000 si 60.000 de unitati Scoville). In culturile cu clima mai rece, fructele pot avea forme mai ciudate. Acesti ardei sunt folositi adesea primavara pentru diferite sosuri de salsa si curry.
 

Ardeii Hot Cherry: ardeii "Hot Cherry" au forma unor rosii de dimensiuni mici, au peretii fructului grosi, pot avea o culoare verde sau rosie si un nivel mediu de iuteala (intre 5.000 si 8.000 de unitati Scoville). Ardeii Hot Cherry au un gust dulceag si se folosesc de obicie murati si umpluti cu branza sau carne.
 

Ardeii Hungarian Wax/Banana: sunt ardei lungi si conici cu o duritate medie a peretilor fructului. Pot avea culori de galben sau rosu si un nivel mediu de iuteala (intre 1.000 si 5.000 de unitati Scoville). Acest soi se poate adapta mai multor clime, iar in bucatarie acesti ardei se folosesc de obicei murati sau in diferite sosuri de tip salsa.
 

Ardeii Jalapeno: scurti si indesati, cu pereti grosi, de culoare verde inchis si un nivel al iutelii mediu (intre 5.000 si 60.000 unitati Scoville), ardeii Jalapeno se culeg de obicei cand sunt verzi si se folosesc in sosuri salsa sau murati.
 

Ardeii ornamentali: acest soi de ardei sunt mult prea iuti pentru a putea fi consumati, iar unii dintre acestia sunt amarui. De obicei sunt cultivati pentru culorile sau formele lor. Totusi, printre varietatile de ardei ornamentali se numara Black Pearl si Super Chili, care mai sunt uneori folositi la diferite sosuri de salsa, supe sau sunt murati.
Ardeii Poblano (denumiti Ancho cand sunt uscati): sunt sferici la un capat si mai plati la altul, au peretii subtiri, culoare verde inchis si un nivel mediu al iutelii (intre 1.000 si 5.000 unitati Scoville). Acestia se recolteaza verzi si se consuma copti sau umpluti, iar uscati (Ancho) se prepara pentru sosuri salsa.
 

Ardeii Santa Fe Grande: acesti ardei au o marire medie, forma conica, pereti cu o grosime medie, culori care variaza de la galben la rosu si au un nivel mediu al iutelii (intre 5.000 si 60.000 unitati Scoville). Acestia se consuma cruzi dupa recoltare , iar cand sunt murati sau prajiti sunt adaugati in mancaruri de tacos. Cel mai nou soi de Santa Fe Grande este denumit Mariachi. Acesta a fost si premiat pentru gustul sau aparte si culorile de galben si rosu.
 

Ardeii Serrano: sunt subtiri, au forma unui ciomag, cu pereti destul de grosi, culoare verde, gust intens si nivel mediu al iutelii(intre 5.000 si 60.000 unitati Scoville). Acesti ardei sunt folositi proaspeti, sunt culesi cand inca sunt verzi sau pot fi prajiti si serviti drept garnitura pentru salsa si alte mancaruri traditionale mexicane.
 

Sursa foto : www.displaycostume.com

  •   2010-06-21
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Dihel

Vezi toate articolele

Articole din legume

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii