Legume

#legume #cartofi #gradina

Cultivarea cartofului

Cartoful, una dintre cele mai consumate legume din lume, se planteaza si dezvolta destul de usor, nu are pretentii mari de ingirjire , iar in plus, este un aliment gustos si satios.


Cartofii au fost cultivati pentru prima oara de catre Indienii Inca din Peru in anul 200 I.Hr, iar in 1537, cuceritorii spanioli i-au descoperit si i-au adus in Europa la calatoria de intoarcere. Mai tarziu, in anul 1621, cartoful a ajuns pentru prima oara in America de Nord, iar astazi, cartofii reprezinta una dintre cele mai mari culturi alimentare din intreaga lume.


Cum se planteaza


Cartofii au in primul rand nevoie de multa lumina, iar daca pot fi plantati intr-o zona in care soarele are acces toata ziu, productia va fi cu atat mai bogata. Cartofii sunt bine inradacinati , iar legumele cresc doar atunci cand caldura patrunde suficient de mult in sol – de aici si nevoia de soare.
Cartofii prefera un sol care se dreneaza usor, lutos, usor acid, cu un pH  de 5.8 – 6.5.


La mijlocul lunii martie sau inceputul lunii aprilie sadeste un santulet adanc de aproximativ 10 cm adancime si planteaza cartofii timpurii la aproximativ 30 cm distanta unii de ceilalti. De asemenea, in cazul cartofilor semitimpurii, distanta trebuie sa fie intre 40 si 50 de cm.


Tuberculii incoltiti se aseaza cu mugurii in sus, avand insa grija ca acestia sa nu se rupa, iar apoi se acopera usor cu pamant. Dupa ce apar mugurii, se aduna gramezi mici de pamant in jurul plantelor astfel incat lastarii sa fie doar ingropati.


Cum sa stimulezi productia culturii


Pentru a stimula productia de cartofi, este de ajuns sa ajuti carofii sa incolteasca inainte de plantare . Este destul de simplu sa faci acest lucru si nu ai nevoie decat de multa lumina, cofraje de oua si cartofi de samanta.


Aseaza cartofii pe cofrajele de oua cu capul bont inspre soare, asteapta ca mladitele sa atinga 1 – 2 centimetri, iar apoi acestia sunt buni de plantare.


Acest tratament se face in luna ianuarie in zonele mai calde ale tarii sau in februarie acolo unde tempraturile sunt mai scazute.


Cum se recolteaza


In functie de soi si conditiile de crestere, cartofii se recolteaza din iunie pana in septembrie, iar momentul cel mai potrivit este atunci cand tulpina de deasupra solului este inca verde si se deschid florile.


Cu ajutorul unei sape se racoleste cuibul si apoi se iau cartofii din sol, se curata de pamant si se pun la uscat in cazul in care pamantul era umed. Altfel, risti ca legumele sa putrezeasca rapid.
 

  •   2011-03-22
  •   20570 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din legume

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori pentru Alexandra - buchete colorate si delicate

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori pentru Alexandra - buchete colorate si delicate

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare