Ceapa din arpagic este o leguma usor de cultivat si nu are nevoie de ingrijiri speciale. Se adapteaza perfect oricaror conditii de mediu si sol. Iata cat este de usor de plantat si ingrijit ceapa in bulbi.

Perioada de plantare a cepei

Ceapa din arpagic se face la inceputul primaverii. Pentru a obtine o cultura bogata este recomandat ca plantarea sa se faca in perioada 10-20 martie.

Plantarea cepei

Bulbii de ceapa se planteaza la o distanta de 30 de cm intre randuri si 3-5 cm intre plante. Bulbii se planteaza in randuri la o adancime de 2-3 cm. Imediat dupa plantare, bulbii se acopera cu pamant si solul se uda bine pentru ca acestia sa prinda radacini.

Curatarea solului

Curata in permanenta solul de buruieni, deoarece acestea consuma o mare parte din apa si substantele hranitoare din sol, necesare cepei. Solul are nevoie si de una, doua sapari pe luna, pentru a-l afana, dar si pentru a distruge plantele invazive. Saparea trebuie facuta insa cu grija pentru a nu rani bulbii de ceapa.

Lumina

Ceapa sedezvolta foarte bine atat in zone luminoase ale gradinii cat si in zone semiumbroase. Pentru obtinerea cepei verzi se recomanda plantarea in zone umbroase si smiumbroase, in caz contrar acestea vor dezvolta bulbi grosi.

Udari

Ceapa are nevoie de udari doar in perioadele secetoase, cand solul se usuca complet. In conditii normale se aplica 3 udari dar se sisteaza cu 2 – 3 saptamani inainte de recoltare.

Boli si daunatori

Ceapa este afectata de boli si daunatori precum: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, mana cepei, alternarioza, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, nematodul bulbilor, paianjenul bulbilor, gandacul rosu al cepei, musca cepei, carabusul de mai, etc. Pentru combaterea acestor agenti de daunare se pot folosi fungicide de contact si fungicide sistemice, ce pot fi cumparate din magazinele de specialitate.

Recoltarea cepei

Recoltarea cepei se face treptat, primavara, pentru consumul de ceapa verde. Restul se recolteaza dupa uscarea florilor. De obicei de la finalul lunii iulie si pana la jumatatea lui august. Recoltarea se face cu ajutorul furcii, avand grija sa nu ranesti bulbii.

Sursa foto: harvesttotable.com

  •   2017-03-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din legume

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii