Legume

#seminte de rosii #seminte rosii #colectare seminte de rosii #pastrare seminte de rosii

Cum colectezi si pastrezi corect semintele de rosii

Multe dintre semintele plantelor pot fi pastrate si colectate chiar din fructe, pentru plantarea lor ulterioara. Cu tomatele este insa putin mai dificil. Semintele rosiilor sunt inchise intr-un fel de gel care contine inhibitori de crestere, pentru a preveni germinarea semintelor chiar in interiorul fructelor.

Cel mai bun mod de a elimina acest gel este sa lasi fructele intregi, sa fermenteze si sa se usuce, asa cum se intampla si in natura, cand cad de pe plante. Pentru a colecta insa semintele, este nevoie sa accelerezi putin procesul.

Pasul 1:  Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a colecta semintele este sa alegi cele mai bune rosii, care sa fie sanatoase in primul rand si, implicit, sa aiba o gena buna pentru a putea face rosii cat mai bune anul viitor.

Pasul 2: Taie rosia in doua, astfel incat capatul tijei sa fie pe o parte, iar capatul cu influorescenta sa fie pe cealalta parte. Astfel, rosia va fi impartita egal. Unele rosii mici au seminte atat de concentrate incat cu greu le poti curata.

Pasul 3: Pune semintele recoltate, impreuna lichidul rosiilor, intr-in borcan. Adauga peste ele o ceasca de apa, pentru a se separa semintele, apoi lasa-le 2-3 zile sa fermenteze. Acestea vor avea un miros foarte urat, asa ca ai grija sa le pui departe de locurile pe care le frecventezi.

Pasul 4: Dupa cateva zile, vei putea observa deasupra rosiilor un strat de mucegai. Ridica-l usor si adauga peste seminte putina apa, apoi agita vasul. Semintele bune vor ramane in partea jos a vasului si se vor separa de excesul de pulpa.

Pasul 5: Strecoara amestecul de seminte cu o strecuratoare si clateste-le sub jet de apa, pentru a elimina orice urma de pulpa, astfel incat semintele sa ramana perfect curate.

Pasul 6: Raspandeste semintele pe o placa de hartie sau o placa de sticla, sa se usuce intr-un loc cald. Misca-le in fiecare zi si strange-le in grupuri, pentru a se usca uniform. Nu incerca sa la accelerezi uscarea, deoarece acestea isi vor pierde din proprietati.

Pasul 7: Dupa ce semintele sunt complet uscate, pune-le intr-un recipient ermetic si asaza-le intr-un loc racoros si uscat.

Sursa foto: inhabitat.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare