Legume

#rosii #legume #seminte #conservare

Cum pastrezi semintele de rosii

Atunci cand consumi o rosie naturala foarte gustoasa, este indicat sa ii pastrezi semintele pentru noua cultura de anul viitor. Realizand acest lucru la tine acasa ai siguranta ca vei obtine acelasi soi de rosii. Iata cum poti selecta si pastra semintele de rosii pentru sezonul urmator:
 


1 Iata metoda clasica, folosita de multa vreme in gospodarii:

 

  • separa semintele de fruct cu ajutorul unei lingurite de mici dimensiuni; alege doar fructele sanatoase si foarte bine coapte;
     
  • spala semintele astfel incat acestea sa ramana perfect curate, fara pulpa;
     
  • dupa ce semintele sunt curate, scufunda-le pe toate intr-un vas cu apa rece; in mod normal, semintele seci sau bolnave se vor ridica la suprafata, iar cele sanatoase vor ramane pe fundul vasului;
    Sursa foto: www.onlinehealthtips.co.uk
     
  • pune semintele la uscat pe o bucata de hartie; este indicat ca uscarea sa se faca intr-un mediu cald si uscat, ferit de razele directe ale soarelui;
     
  • depoziteaza semintele in pungi mici de hartie, inchise bine, intr-un mediu cat mai uscat si ferit de schimbari majore de temperatura.

     
Aceasta metoda de pastrare nu asigura calitatea germinativa a semintelor de rosii. Astfel, inainte de a le sadi in pamant este indicat sa le tii cateva ore intr-un pahar cu apa calduta.


2
Cea de-a doua metoda este putin mai complicata si este folosita de catre gradinari pentru a avea siguranta ca semintele vor incolti fara probleme anul viitor:
 

  • alege doar rosiile frumoase si sanatoase si extrage semintele cu ajutorul unei lingurite; pentru a putea folosi restul fructului, taie rosia transversal, sectionand cotorul; depoziteaza semintele intr-un bol sau intr-un borcan curat;

    Sursa foto: www.sunset.com
     
  • acopera borcanul (bolul) cu un servetel de hartie pentru a evita patrunderea musculitelor; in mod normal semintele ar trebui sa fie acoperite de pulpa rosiei, insa daca acest lucru nu se intampla, adauga putin apa in vas, pana cand observi ca semintele sunt complet acoperite de lichid;
     
  • expune borcanul intr-un loc cald, astfel incat procesul de fermentatie sa se realizeze in 2-4 zile; este bine ca vasul sa nu fie pozitionat intr-o zona circulata, deoarece poate emana un miros neplacut ;
     
  • atunci cand procesul de fermentatie este complet vei observa mici bule de aer ce se ridica spre suprafata lichidului; desi ti se poate parea o problema, stratul de mucegai ce acopera in totalitate vasul este un alt semn ca totul a decurs normal; in plus, semintele vor putea fi vazut pe fundul vasului, in timp ce pulpa va fi ridicata complet la suprafata;
     
Nu prelungi perioada de fermentatie deoarece semintele vor incepe sa germineze!

 

  • avand in vedere ca semintele se afla in partea de jos a vasului, indeparteaza crusta de deasupra si scurge lichidul pana cand in vas raman doar semintele;
     
  • adauga semintele intr-o strecuratoare fina si spala-le foarte bine sub un jet de apa rece; indeparteaza impuritatile;
     
  • intinde semintele pe o farfurie de hartie sau de portelan; evita sa folosesti servetelele din hartie, deoarece toate semintele se vor lipi de acesta; pozitioneaza vasul intr-un loc cat mai cald si amesteca zilnic semintele pentru a evita lipirea acestora; nu incerca sa grabesti procesul de uscare cu ajutorul unei surse diferite de caldura;
     
  • dupa ce semintele s-au uscat le poti depozita intr-o punga de hartie bine inchisa intr-un loc uscat si racoros.
  •   2010-08-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Aura Oprisan

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii