Uneori poti descoperi cu dezamagire ca o parte din munca ta in gradina a fost in zadar, atunci cand recoltezi legumele radacinoase crapate. Problema poate fi insa rezolvata in anul urmator luand cateva masuri simple. Afla cum poti preveni craparea legumelor radacinoase.
Crapaturile verticale ale legumelor radacinoase depreciaza radacina si grabesc deteriorarea ei. Problema este intalnita cel mai des la morcovi, sfecla, ridichi, cartofi, napi, pastarnac , dar poate afecta si alte legume radacinoase.
De obicei, crapaturile pornesc chiar de la partea superioara a radacinii si pot fi adanci, chiar pana in miezul radacinii. Legumele radacinoase par sanatoase dupa ce crapa, insa expunerea interiorului radacinii duce la aparitia unor altor probleme.
Cand raman in pamant, legumele radacinoase crapate pot fi atacate de un putregai bacterial, care le inmoaie si le deterioreaza, astfel incat nu mai pot mancate.
De ce crapa legumele radacinoase?
Cauzele pentru care radacinoasele crapa sunt diverse, dar problema poate fi rezolvata de gradinarii care sunt dispusi sa acorde atentie legumelor si sa le ofere conditiile de mediu potrivite.
Problemele de umiditate
Atunci cand nu controlezi umiditatea in pamantul in care cresc legumele radacinoase, vei avea probleme. Primul pas este un sol cu drenaj bun, pentru a proteja recolta de ploile abundente.
Asigura umiditatea in sol si in perioadele in care nu ploua. Uda legumele o data la doua saptamani in timpul dezvoltarii si o data pe saptamana cand sunt aproape de maturizare. O perioada de seceta urmata de ploi abundente ameninta o mare parte dintre radacini cu craparea.
Nivelul ridicat de azot din pamant
Legumele radacinoase nu cresc bine atunci cand pamantul din gradina este foarte bogat in azot. Din acest motiv nu este recomandata plantarea lor intr-o zona in care pamantul a fost imbogatit cu gunoi de grajd recent. Chiar daca ai folosit gunoiul de grajd in toamna, pericolul persista si in primavara urmatoare. Planteaza morcovii si celalalte legume in pamant cu gunoi de grajd doar dupa o alta recolta.
Lipsa de substante nutritive din pamant
Ca sa eviti problema gunoiului de grajd, poti imbogati pamantul din gradina in alte moduri pentru legumele radacinoase. Foloseste materie organica bine putrezita (compost din frunze sau muschi de turba).
Atacul daunatorilor
Daunatorii pot juca un rol important in craparea legumelor radacinoase. Musca morcovului ataca si alte specii de legume, ale caror radacini nu mai pot fi consumate. Afidele raspandesc boli si virusi care pot cauza craparea completa a radacinilor, deci verifica plantele in mode regulat si elimina daunatorii imediat dupa ce i-ai observat.
Recoltarea intarziata
Este important sa nu uiti de momentul potrivit pentru recolta legumelor radacinoase. Daca le recoltezi dupa primul inghet, acestea sunt supuse unui risc mai mare de crapare. Morcovii si sfecla crapa cel mai usor datorita primului inghet atunci cand sunt recoltate tarziu.
Atunci cand observi ca radacinile legumelor au crapat, recolteaza-le pe cele cu probleme cat mai repede, pentru a le putea consuma inainte sa se deterioreze si mai mult.
Autor: Kelliboylesgarden.blogspot.com