Legume

#radacinoase #legume #morcovi #cartofi #pastarnac

Cum poti preveni craparea legumelor radacinoase

Uneori poti descoperi cu dezamagire ca o parte din munca ta in gradina a fost in zadar, atunci cand recoltezi legumele radacinoase crapate. Problema poate fi insa rezolvata in anul urmator luand cateva masuri simple. Afla cum poti preveni craparea legumelor radacinoase.



Crapaturile verticale ale legumelor radacinoase depreciaza radacina si grabesc deteriorarea ei. Problema este intalnita cel mai des la morcovi, sfecla, ridichi, cartofi, napi, pastarnac , dar poate afecta si alte legume radacinoase.

De obicei, crapaturile pornesc chiar de la partea superioara a radacinii si pot fi adanci, chiar pana in miezul radacinii. Legumele radacinoase par sanatoase dupa ce crapa, insa expunerea interiorului radacinii duce la aparitia unor altor probleme.

Cand raman in pamant, legumele radacinoase crapate pot fi atacate de un putregai bacterial, care le inmoaie si le deterioreaza, astfel incat nu mai pot mancate.


De ce crapa legumele radacinoase?

Cauzele pentru care radacinoasele crapa sunt diverse, dar problema poate fi rezolvata de gradinarii care sunt dispusi sa acorde atentie legumelor si sa le ofere conditiile de mediu potrivite.


Problemele de umiditate

Atunci cand nu controlezi umiditatea in pamantul in care cresc legumele radacinoase, vei avea probleme. Primul pas este un sol cu drenaj bun, pentru a proteja recolta de ploile abundente.

Asigura umiditatea in sol si in perioadele in care nu ploua. Uda legumele o data la doua saptamani in timpul dezvoltarii si o data pe saptamana cand sunt aproape de maturizare. O perioada de seceta urmata de ploi abundente ameninta o mare parte dintre radacini cu craparea.


Nivelul ridicat de azot din pamant

Legumele radacinoase nu cresc bine atunci cand pamantul din gradina este foarte bogat in azot. Din acest motiv nu este recomandata plantarea lor intr-o zona in care pamantul a fost imbogatit cu gunoi de grajd recent. Chiar daca ai folosit gunoiul de grajd in toamna, pericolul persista si in primavara urmatoare. Planteaza morcovii si celalalte legume in pamant cu gunoi de grajd doar dupa o alta recolta.

Lipsa de substante nutritive din pamant

Ca sa eviti problema gunoiului de grajd, poti imbogati pamantul din gradina in alte moduri pentru legumele radacinoase. Foloseste materie organica bine putrezita (compost din frunze sau muschi de turba).


Atacul daunatorilor

Daunatorii pot juca un rol important in craparea legumelor radacinoase. Musca morcovului ataca si alte specii de legume, ale caror radacini nu mai pot fi consumate. Afidele raspandesc boli si virusi care pot cauza craparea completa a radacinilor, deci verifica plantele in mode regulat si elimina daunatorii imediat dupa ce i-ai observat.


Recoltarea intarziata

Este important sa nu uiti de momentul potrivit pentru recolta legumelor radacinoase. Daca le recoltezi dupa primul inghet, acestea sunt supuse unui risc mai mare de crapare. Morcovii si sfecla crapa cel mai usor datorita primului inghet atunci cand sunt recoltate tarziu.

Atunci cand observi ca radacinile legumelor au crapat, recolteaza-le pe cele cu probleme cat mai repede, pentru a le putea consuma inainte sa se deterioreze si mai mult.

Autor: Kelliboylesgarden.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului