Legume

#planta ornamentala #ardei #cultivare ardei #ingrijire ardei #plantare ardei

Cum sa cultivi ardei la tine acasa

Ardeiul poate fi cultivat atat ca leguma, cat si ca planta ornamentala. De ce ai investi sume importante in legumele din hypermarket, cand le poti creste chiar la tine acasa? Ardeiul este o buna alegere, intrucat este o sursa bogata de nutrienti, reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si asigura sanatatea optima a organismului. Iata cum poti planta ardeiul chiar la tine acasa.


Perioada de insamantare

Ardeiul se planteaza la inceputul primaverii, odata ce pericolul inghetului a trecut. Germinarea dureaza de la 8 la 10 saptamani. Recipientele in care este sadita samanta trebuie sa aiba un diametru destul de mare si gauri pentru drenaj, pentru a favoriza cresterea semintelor cu radacini mari si puternice. Dupa cresterea vlastarilor, ardeii se pot transfera in gradina. In acest sens, temperatura de afara trebuie sa fie potrivita pentru dezvoltarea lor.


Conditii de plantare

Pentru ca ardeii sa creasca au nevoie de multa lumina, asadar alege un loc in care razele soarelui sa patrunda pe tot parcursul zilei. In ceea ce priveste udarea, este bine sa uzi pamantul la suprafata cu un pulverizator. Nu pune prea multa apa pentru a nu inunda planta.


Solul potrivit pentru ardei

Pentru a se dezvolta corespunzator, amesteca solul cu compost sau ingrasamant natural. In acest fel, solul va fi bogat in magneziu, unul dintre ingredientele de care ardeii au nevoie. Dupa ce infloresc, este important sa pui ingrasamant in jurul plantei. Acest proces trebuie repetat dupa trei saptamani.

Este bine ca solul in care sunt plantati ardeii sa fie umed in mod constant si, in special, atunci cand fructele se dezvolta si au nevoie de umezeala in permanenta.


Cand se culeg ardeii

In faza initiala, ardeii sunt galbeni sau verzi, insa daca vrei sa obtii mai multa savoare, poti astepta pana capata culoarea rosie. Cu cat ardeii sunt culesi mai repede, cu atat planta va produce mai multi.

Planta poate fi mutata inapoi in ghiveci pe parcursul sezonului rece. Aceasta va avea nevoie de ingrijire speciala in timpul iernii, pentru a inflori din nou primavara.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului