Legume

#ciuperci #toxiinfectie

Cum sa deosebesti ciupercile comestibile de cele toxice

Deosebirea ciupercilor comestibile de cele toxice poate fi o adevarata provocare mai ales atunci cand nu ai cunostinte in domeniu. In cazul in care in gradina ta s-au dezvoltat cateva ciuperci sau le-ai cumparat de la piata libera taraneasca, ar fi bine sa le analizezi in detaliu pentru a descoperi daca ele sunt cu adevarat bune de consum.


Ciupercile otravitoare pot fi recunoscute in general dupa denumirile lor, ca de exemplu: buretele dracului, buretele viperei,  palaria sarpelui sau urechea lui Iuda. Din pacate insa, acest detaliu nu te ajuta foarte mult atunci cand le cumperi din piata deoarece vanzatorii le comercializeaza de obicei sub simpla denumire de „ciuperci gustoase”.


Totusi, ca si aspect ciupercile otravitoare pot fi deosebite de cele comestile prin forma lor neregulata, prin petele prezente la nivelul palariei, dar si prin mirosul lor intepator. Ciupercile buna de consum au un miros si gust asemenetor cu cel ai fainii, al castanelor sau alunelor.


De asemenea, desi culoarea nu este neaparat un semn prin care ciupercile pot fi deosebite, trebuie sa stii ca cele care isi schimba culoarea la scurt timp dupa ce sunt rupte, au sanse foarte mari sa fie otravitoare, asa ca nu le consuma sub nicio forma. De cele mai multe ori, acestea devin albastre ( vinete ) sau negre dupa rupere, asa ca nu exista varianta in care sa ai dubii in aceasta privinta.


Atentie! Ciupercile comestibile pot fi si ele toxice daca sunt recoltate prea tarziu si daca sunt lasate sa treaca de maturitate. Este recomandat sa eviti ciupercile batrane, dar si pe cele atacate de melci sau viermi


Foarte important de retinut este ca daca nu ai experianta si nu cunosti foarte bine ciupercile, dar te tenteaza sa culegi din padure ciuperci, ar fi bine renunti la idee deoarece evaluarea unei ciuperci doar dupa aspectul general poate conduce la adevarate tragedii.


Foarte multi cunoscatori si specialisti in ciuperci au recunoscut ca li s-a intamplat ca la a doua verificare a ciupercilor (dupa ce le-au cules) sa vada ca in cosul lor se afla o ciuperca extrem de periculoasa care provoaca decesul intr-un timp foarte scurt.


Fierberea, uscarea, tratamentul cu sare, otet etc. nu transforma ciupercile periculoase in comestibile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului