Legume

#legume #fructe #sfaturi practice #depozitare legume #recoltare legume #provizii iarna

Cum sa pastrezi corect legumele recoltate din gradina ta

Sezonul de vara este momentul in care iti umpli cosul de legume si fructe aproape la fiecare vizita facuta in gradina. Pastrarea in bune conditii a roadelor s-ar putea sa fie o problema. Iata mai jos cateva moduri in care poti depozita legumele si fructele in cele mai bune conditii.

Depozitarea

Poti depozita peste iarna ceapa, cartofi, morcovi, dar si unele fructe din livada precum merele sau perele. Alege un spatiu bine ventilat, o magazie sau chiar garajul pentru a depozita acolo recolta. Morcovii vor trebui curatati de frunze si de pamant inainte de a fi depozitati intr-un loc intunecat, intr-o lada cu nisip.

Ceapa si cartofii se usuca la soare doua-trei zile inante de depozitare. Alege merele care nu prezinta urme de lovituri, inveleste-le in hartie si pune-le intr-o ladita din magazie.

Congelarea

Metoda congelarii se aplica indeosebi fructelor si unor legume verzi din gradina: mazarea, spanacul sau fasolea. Inghetarea acestora in congelator iti asigura o rezerva de fructe si legume proaspete pentru cel mult sase luni.

Coacazele si murele vor trebui curatate de tulpina fructului inainte de a fi congelate. Fasolea verde, brocolli si spanacul vor trebui oparite rapid inainte de a incepe operatiunea de congelare. Dupa oparire, lasa-le la scurs si apoi ambaleaza-le in pungi si congeleaza-le.

Merele si prunele pot fi feliate, presarate cu sare de lamaie si zahar si apoi congelate. Din acestea poti sa faci inclusiv suc de fructe pe care sa il pui la congelat in recipiente mai mici.

Uscarea

Deshidratarea roadelor este o alta metoda prin care iti poti asigura rezerva de bunatati pentru sezonul rece. Indeparteaza miezul cu samburi al marului, apoi taie fructul in felii de forma unor inele. Scufunda-le in apa cu sare si apoi lasa-le la scurs pe bucati de sfoara subtire intinse in balcon timp de 3-5 zile. Aceeasi tehnica poate fi aplicata si ardeilor iuti si ciupercilor.

Rosiile se pot usca in cuptor dupa ce le-ai taiat in doua si ai sarat jumatatile. Asterne o hartie de pergament pe tava in care pui rosiile la uscat. Pune-le in borcane cu ulei de masline. Ceapa taiata inele si fiarta 30 de minute in apa clocotita poate fi uscata si ea in cuptor.

Sursa foto: justtwofarmkids.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului