Legume

#cadere flori #flori rosii #gradina de legume #rosii #legume

De ce cad florile rosiilor si ce este de facut?

Caderea florilor la tomate este o problema comuna ce afecteaza majoritatea culturilor de rosii. Pentru gradinari insa aceasta este o problema frustranta. Iata care sunt cauzele care duc la uscarea si caderea florilor si ce trebuie sa faci.

Cauza caderii florilor

Caderea florilor tomatelor poate avea multiple cauze, cele mai comune fiind insa conditiile meteo nefavorabile sau daunatorii. Iata insa care sunt cauzele ce duc la caderea acestora:

  • temperaturile prea mari sau prea mici
  • lipsa polenizatorilor
  • umiditatea solului (prea multa apa sau prea putina)
  • insectele daunatoare sau bolile
  • fructe prea multe sau prea grele

Cea mai frecventa cauza a caderii florilor tomatelor este insa temperatura:

  • peste 29oC in timpul zilei
  • peste 21oC in timpul noptii
  • sub 13oC in timpul noptii

Tomatele se dezvolta corespunzator la temperaturi cuprinse intre 21oC si 29oC in timpul zilei. Se pot adapta insa si la temperaturi extreme insa pentru perioade foarte scurte de timp.

Ce este de facut?

1. Atrage polenizatorii in gradina. Pentru a face fructe, rosiile au nevoie de polenizatori. Atrage asadar albinele si fluturii in gradina.

2. Nu exagera cu fertilizatorii. Nu adauga fertilizatori in sol, in fiecare saptamana ci asigura-te ca solul este sanatos. Prea mult fertilizator va duce la cresterea in exces a plantei nu si la producerea mai multor fructe. Adauga fertilizator doar in momentul plantarii rasadurilor in gradina si in momentul in care fructele incep sa se formeze.

3. Asigura-le necesarul de apa, in special in perioadele secetoase ale anului. Udarea rosiilor trebuie efectuata o data pe saptamana, insa ai grija ca apa sa patrunda bine in sol, deoarece radacinile tomatelor pot ajunge pana la o adancime de 5 metri.

4. Verifica plantele zilnic pentru a vedea daca sunt afectate de boli sau daunatori si actioneaza rapid in cazul in care observi aparitia acestora.

Atentie! Caderea florilor poate fi provocata si de faptul ca rosiile au prea multe fructe si nu pot sustine unele noi! Asadar, daca ai o cultura bogata si observi flori care cad nu trebuie sa te ingrijorezi.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului