Fasolea este o leguma extrem de hranitoare, cu nenumarate beneficii pentru organism, iar plantarea si ingrijirea acesteia nu sunt foarte dificile. Iata ce anume trebuie sa ai in vedere cand plantezi fasole in gradina si de ce anume trebuie sa tii cont.


Plantare


Fasolea se planteaza dupa ultimul inghet de primavara, dupa ce pamantul s-a incalzit bine pentru ca altfel boabele de fasole vor putrezi, iar semintele se aseaza la 30  centimentri intre randuri.  Alege un loc insorit si un sol care se dreneaza bine, bine curatat de buruieni inainte. De asemenea, in timpul cresterii, este recomandat sa indepartezi toate plantele straine care se dezvolta langa fasole – cand ajunge la maturitate, fasolea va fi capabila sa se protejeze singura de acestea.


Foarte important este ca imediat dupa plantare sa montezi suporturi pe care fasolea sa se catere in timp ce creste.


Udare


Udarea regulata si temeinica este esentiala pentru dezvoltarea fasolei. Este foarte adevarat ca planta rezista foarte bine la seceta, insa daca vrei ca ea sa se dezvolte la capacitate maxima, este recomandat sa ii aplici doua udari abundente pe saptamana, mai ales in perioada de crestere si de formare a pastailor si a boabelor, pentru o recolta bogata.


Boli si daunatori


Cele mai frecvente doua probleme in ceea ce priveste rasadurile de fasole sunt viermii si omizile care uneori ataca plantele.  In plus, o vreme ploioasa poate duce la riginirea, mucegairea si chiar distreugerea fasolei, iar cel mai bine este sa se evite activitatea in jurul plantelor imediat dupa ploaie.


Fertilizare


Fasolea se dezvolta foarte bine intr-un sol moderat, insa ea creste si intr-un sol lipsit de prea multi nutrienti, asa ca nu are nevoie de fertilizare si este foarte posibil sa nu raspunda bine la un asemenea tratament. Cea mai buna varianta este sa lasi fasolea sa se dezvolte in ritmul propriu, iar rezultatele vor fi nesperat de bune.


Recoltare


Este foarte simplu sa iti dai seama cand fasolea trebuie recoltata: boabele zornaie in pastai. Cand vine momentul, se smulge planta din pamant, cu radacina cu tot si dupa ce se mai lasa la uscat pentru cateva zile (intr-un loc uscat)  se trece la selectarea boabelor.
 

  •   2011-01-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din legume

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii