Legume

#rosii #festival #festivalul rosiilor

Festivalul rosiilor - ai curaj sa participi?

Rosiile sunt unele dintre cele mai populare alimente din gradinile din tara noastra. Aceste legume sunt foarte benefice pentru sanatate pentru ca au in componenta lor licopina, un pigment specific tomatelor ce are un efect antioxidant mai puternic decat celebra vitamina C. Licopina protejeaza organismul de cancer, de boli cardiovasculare, de procese degenerative, tulburari de metabolism si intoxicatii. Festivalul Tomatina din Spania este cunoscut la nivel mondial ca cea mai mare sarbatoare dedicata rosiilor.



Legenda festivalului


La Tomatina are o traditie de peste 60 de ani. Mai exact, sarbatoarea iși are originea in 1944 cand, in timpul unei parade de „Gigantes y cabezudos”, tinerii dintr-un oras din Spania, Bunol, care au dorit sa participe la eveniment au organizat o incaierare. Aceștia au folosit rosiile pe post de arme. Politia a intervenit si i-a fortat pe cei responsabili sa plateasca daunele.

Insa, in anul urmator, tinerii au repetat lupta, de data aceasta au adus rosiile lor proprii, pe care le-au aruncat si in trecatori. Ei au fost din nou dispersati de politie. Dupa repetarea acestui lucru in anii urmatori petrecerea a fost ingaduita de consiliul local.


In ce consta petrecerea


De atunci, sarbatoarea dedicata rosiilor se tine in fiecare an, in ultima miercuri din luna august, de dupa-amiaza pana seara, cand se prelungeste cu o serie de petreceri si concerte ce dureaza toata noaptea. Petrecerea se prelungeste timp de nu mai putin de sapte zile.

La cateva ore dupa ce se da startul petrecerii, orasul este plin de oameni de diverse nationalitati ce rad, se distreaza, se odihnesc la terase sau se vaneaza intre ei cu rosii.

Este bine sa stii ca rosiile nu reprezinta nici un pericol pentru piele, din contra, au rolul de dezinfectant , curata pielea si o lasa fina. De altfel, extractele de rosii sunt folosite pentru tratarea acneei.

La inceput se trage un foc de arma , ca sa se noteze inceperea distractiei, care se sfarseste la cel de-al doilea foc, dupa care autoritatile incep sa spele strazile si fatadele cladirilor, cat mai repede cu putinta.


Reguli de participare


Fiecare participant trebuie sa poarte tricou si in general participantii prefera tricourile albe. Pentru protectia ochilor, este bine ca participantii sa-si ochelari de inot. Exista o alta regula potrivit careia rosiile trebuie strivite inainte sa fie aruncate insa nu e obligatoriu sa se intample asa astfel ca te mai poti trezi cu vanatai .

Toata bataia propriu-zisa dureaza o ora, iar apoi toata lumea se indreapta spre dusurile deschise publicului in primarie sau se lasa spalati cu furtunele de catre cei care curata bulionul de pe pereti.

Festivalul a capatat o amploare atat de mare ca aduna anual mii de turisti ce vin special pentru el. Anul acesta in s-au strans peste 45.000 de oameni pentru a sarbatori festivalul Tomatina, in cadrul caruia 120 de tone de rosii.

Festivaluri asemanatoare mai sunt in Columbia in satul Sutamarchan pe 15 iulie si in China in sudul provinciei Guangdong in satul Dongguan pe 19 octombrie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului